Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nezamestnanosť u nás stále klesá. Odborníci upozorňujú na regionálne rozdiely
Zdielať na

Nezamestnanosť u nás stále klesá. Odborníci upozorňujú na regionálne rozdiely

BRATISLAVA / Počet nezamestnaných na Slovensku klesá, a to už 25. mesiac za sebou. Podľa odborníkov ale pretrvávajú veľké regionálne rozdiely. Ministerstvo práce prezentovalo aj ďalšie opatrenia.

"Nikdy, počas celého obdobia existencie modernej Slovenskej republiky od roku 1993, nebola na Slovensku tak nízka nezamestnanosť, ako ju namerali v októbri, 6,14 percenta. Hovorím o evidovanej miere nezamestnanosti," uviedol premiér Robert Fico. Podľa ministra práce Jána Richtera sa tým objavil nový problém: "Už nie je najhlavnejší problém vytváranie pracovných miezd, ale uspokojovanie potrieb zamestnávateľov kvalifikovanou pracovnou silou, ktorá na trhu práce chýba."

Pomôcť má rekvalifikácia a vzdelávanie nezamestnaných. Premiér s ministrom zopakovali plánované opatrenia, aby miera evidovanej nezamestnanosti klesla pod šesť percent. Nezamestnanosť klesla aj v skupine ľudí nezamestnaných viac než štyri roky. "Za posledné dva roky 30 000 extrémne dlho evidovaných ubudlo," tvrdí Richter.

Odborník ale upozorňuje na regionálne rozdiely. Najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti spomedzi krajov má Košický kraj, spomedzi okresov je na tom najhoršie Rimavská Sobota s číslom 19,38 percenta, najlepšie okres Trnava. "Určite by vláda mala robiť to, že už keď dáva nejakú podporu, tak by mala ísť iba do regiónov, kde je naozaj problém s nezamestnanosťou. Mali by zaviesť v masívnom rozsahu sociálne aspekty verejného obstarávania, tak, aby keď sa napríklad stavajú diaľnice, tak aby sa tam zamestnali ľudia, ktorí v okolí diaľnice žijú," uviedol riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy