Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na výhodnejšiu štátom dotovanú hypotéku nezostáva veľa času. Pozrite sa, koľko ušetríte
Zdielať na

Na výhodnejšiu štátom dotovanú hypotéku nezostáva veľa času. Pozrite sa, koľko ušetríte

BRATISLAVA / K špeciálnej hypotéke pre mladých sa dostane oveľa viac ľudí. Zvyšuje sa totiž výška zárobku, ktorú nesmiete presiahnuť, aby ste dostali zvýhodnenú hypotéku.

Keďže priemerná mzda na Slovensku vzrástla až na úroveň 944 eur, zvyšuje sa aj horná hranica príjmu na získanie zvýhodnenej hypotéky o približne 61 eur. Teda nemôžeme zarábať viac ako 1227,20 eur. "V prípade, ak o zvýhodnené hypotéku žiada dvojica, banka posudzuje ich príjem spoločne," uvádza hovorkyňa ČSOB banky Anna Jamborová.

Podmienky

Vek od 18 - 35 rokov. Príjem, maximálne 1227,20. Dotovaných je prvých 5 rokov splácania zvýhodnenou úrokovou sadzbou o 3 percentá. Pričom 2 percentá dotuje štát a jedno percento banka. Po uplynutí tejto doby pokračujem v úroku bez dotácie. Napríklad hypotéka na 50 tisíc eur so splatnosťou 30 rokov. Úrok na 3,5% verzus úrok 0,5%. Rozdiel v splátke je 75 eur. Za 5 rokov by mladí so štátnou podporou na dlhu a istine ušetrili približne 7160 eur.

Iba do konca roka

"Mení sa systém podpory v poskytovaní hypotekárnych úverov pre mladých a táto podpora sa mení z priamej, ktorá bola poskytovaná doteraz, na nepriamu," informuje hovorkyňa Ministerstva financií Alexandra Gogová. V praxi to znamená, že každý mesiac budú ľudia platiť plnú sumu hypotéky a túto "zľavu" si odrátajú pri daňovom priznaní. Dôležitá je tiež zmena, že sa zavádza strop na maximálnu sumu úspory 400 eur ročne. Čiže suma sumáru, k zvýhodnenej hypotéke sa dostane viac ľudí, ale získajú menšiu podporu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy