Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zamestnanosť rastie. Slovensko je na tom lepšie, ako priemer EÚ
Zdielať na

Zamestnanosť rastie. Slovensko je na tom lepšie, ako priemer EÚ

BRATISLAVA / Nezamestnanosť na Slovensku klesá a v júni sa po prvý raz dostala pod priemer Európskej únie. No kým Eurostat eviduje na Slovensku počet ľudí bez práce na úrovni 7,6 percent, podľa Roberta Fica je nezamestnanosť ešte nižšia. Európskymi rekordérmi v tomto ukazovateli sú naši západní susedia.

Ľudí bez práce na Slovensku stále ubúda a v rebríčku nezamestnanosti sa šplháme na popredné pozície. Za sebou sme nechali dokonca aj také stálice, akou je napríklad Fínsko. Dôvodom je predovšetkým príchod novej automobilky a pomerne slušný rast našej ekonomiky, ktorý umožňuje tvorbu nových pracovných miest. Za lídrom rebríčka, Českom, stále výrazne zaostávame.

"Či v priemysle alebo v službách, firmy hlásia, že takéto veľké problémy s dostatkom pracovníkov nemali ani počas boomu pred rokom 2008. Naozaj je to vypuklý problém. Kvalifikovanej pracovnej sily je málo, ale nie je to problém len u nás, ale aj v susedných krajinách," hovorí Zdenko Štefanides, ekonóm VÚB.

Počet ľudí bez práce najvýraznejšie klesol v Španielsku a v Chorvátsku a to až o takmer tri percentá. Miera nezamestnanosti naopak narástla len v Estónsku, no stále sa drží pod siedmimi percentami. Ľudí dlhodobo bez práce je na Slovensku, napriek tomu, stále okolo 140 tisíc. No aj oni by mohli ťažiť z príchodu zahraničných podnikov a pomerne slušného rastu našej ekonomiky. "Naozaj sú to pracovné miesta, ktoré sem prinášajú nové firmy a ktoré majú programy a investície,“ hovorí ekonóm VÚB banky Zdenko Štefanides. 

Minister práce Ján Richter je natoľko optimistický, že verí, že na prelome rokov by sme mohli začať už na čísle päť. Otázne ale tiež je, či ide o čísla z úradu práce, alebo tie reálne. "Keď sa pozrieme na údaje zo Štatistického úradu, tie sú priemerne o 2 percentá vyššie,“ uvádza ekonomický analytik INESS Róbert Chovanculiak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy