Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ukrajina sa vyhýba akejkoľvek závislosti na Rusku. Uhlie im dovezú z USA
Zdielať na

Ukrajina sa vyhýba akejkoľvek závislosti na Rusku. Uhlie im dovezú z USA

Archívne video

DONBAS / Ukrajina uzavrela dohodu, ktorá jej umožní vôbec po prvýkrát dovážať uhlie zo Spojených štátov. Tento dovoz má nahradiť dovoz uhlia z Ruska po strate kľúčových uhoľných baní, ktoré sa ocitli v rukách proruských separatistov.

Prvá loď s nákladom 85 000 ton má na Ukrajinu doplávať začiatkom septembra a do konca tohto roka má doviesť celkovo 700 000 ton uhlia. K tomuto riešeniu prispel aj fakt, že niektoré ukrajinské podniky uzatvorili dohody na dovoz uhlia z Ruska po tom, ako Kyjev zakázal obchodovanie s oblasťami ovládanými separatistami. Išlo teda o reakciu na povstalecké "znárodnenie" ukrajinských podnikov. 

Kyjev chce podľa všetkého nájsť náhradné zdroje zásobovania uhlím, aby sa vyhol akejkoľvek závislosti na Rusku. Okrem uhlia totiž prestala Ukrajina kupovať ruský zemný plyn. 

Ako píše iDnes.cz, sedemstotisíc ton uhlia predstavuje asi osem percent celkového ukrajinského dopytu. Donald Trump vo svojej prezidentskej kampani sľuboval, že zbaví ťažbu uhlia obmedzení a podpísal aj dekrét, podľa ktorého má USA prehodnotiť opatrenia prijaté Barackom Obamom v snahe zlepšiť čistotu ovzdušia a čeliť globálnemu otepľovaniu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy