Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nahnevaný podnikateľ: Za energie mám teraz platiť 12-násobne viac
Zdielať na

Nahnevaný podnikateľ: Za energie mám teraz platiť 12-násobne viac

BRATISLAVA / Extrémne vysoké zálohové preddavky za elektrinu naďalej trápia aj opozíciu. Tá po stredajšom rokovaní vlády žiada hlavu predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozefa Holjenčíka. Mnohí odberatelia si v schránkach našli extrémne navýšené preddavky za energie.

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík v stredu rozhodol, že extrémne vysoké faktúry sa budú považovať za neplatné a dotknutí odberatelia prevažne zo stredného Slovenska budú platiť naďalej také preddavky za elektrinu ako doteraz. Podľa člena hospodárskeho výboru poslanca Karola Galeka sa nechal Holjenčík ovplyvniť vládou a tým došlo k porušeniu zákona. 

Mnohí odberatelia si v schránkach našli extrémne navýšené preddavky. Právnik z Banskej Bystrice zaplatil za celý minulý rok za distribúciu 100 eur. Tento rok by to malo byť 1200 eur. Podľa jeho vlastných slov je v právnej neistote, pretože nevie, či mu zase o rok opäť platbu nezdvihnú o ďalších 1000 percent. To, že bude po včerajšku naďalej platiť tak ako doteraz, samozrejme víta.

Distribútori zmenami až takí nadšení nie sú. Celý systém sa totiž ide meniť nanovo a to znamená množstvo ďalšej administratívy. Podľa predsedu Združenia dodávateľov energií Michala Hudeca sa celkové náklady na takzvané hasenie vzniknutej situácie môžu vyšplhať až na viac ako 2 až 3 milióny eur. "Bez ohľadu na to, ako sa vyriešia tieto otázky, dodatočné náklady budú v budúcnosti premietnuté do celkových nákladov na energie pre koncových odberateľov," myslí si Hudec.

Danko šéfa tiež kritizoval

Regulačný úrad kritizoval aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Ten síce nežiadal odvolanie šéfa regulačného úradu, ale nepriamo ho obvinil, že podľahol lobizmu silného energetického hráča na Slovensku. Šéf koaličnej strany SNS však pripustil zmeny v zákone o regulácii v sieťových odvetviach.

„Na najbližších možných schôdzach parlamentu poslanci koalície navrhnú rozšírený počet účastníkov v správnom konaní. Myslím si, že ak úrad vydáva rozhodnutie, mal by štát ako dotknutý účastník tohto konania figurovať. Je sa treba zamyslieť nad mocou, ktorou disponuje predseda regulačného úradu,“ konštatoval v stredu Danko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy