Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Volkswagen rozširuje výrobu na Slovensku, zamestná 2 000 ľudí
Zdielať na

Volkswagen rozširuje výrobu na Slovensku, zamestná 2 000 ľudí

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Volkswagen zruší v Nemecku 23-tisíc pracovných miest, naopak, na Slovensku dá prácu pre ďalších 2-tisíc ľudí, píše Pravda. Počet zamestnancov sa tak môže vyšplhať z minuloročných 10-tisíc až na 12-tisíc ľudí.

V bratislavskom závode Nemci využívajú lacnú a kvalitnú pracovnú silu, ktorú ešte dopĺňajú robotmi. Väčšina ziskov z predaných áut následne putuje späť do Nemecka. Firma potrebuje peniaze nielen na rozvoj, ale aj na odstupné pre tisíce ľudí, píše Pravda. 

„K prepúšťaniu ľudí prichádza pre masívne rozbiehanie výroby elektromobilov,“ povedal pre denník analytik Slovenského automobilového inštitútu Martin Jesný.

Nemci zarábajú štyrikrát viac

Nemcom sa Slovensko vypláca. Priemerné hrubé platy vo Volkswagene Slovakia sú bez započítania manažmentu na úrovni 1795 eur. V Nemecku sú však platy štvornásobne vyššie. Noví ľudia sú prijímaní pre masívne investície súvisiace s rozširovaním výroby a nábehu nových modelov.

V roku 2017 sa má napríklad dokončiť rozbehnutá výstavba novej karosárne Porsche Cayenne za 500 miliónov eur. Po jej spustení bude po prvý raz v histórii niesť značku made in Slovakia luxusné SUV vozidlo americkej značky.

Najčítanejšie správy