Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nová PRÁCA v Prievidzi. Priemyselný park vytvorí 600 miest
Zdielať na

Nová PRÁCA v Prievidzi. Priemyselný park vytvorí 600 miest

PRIEVIDZA / Investícia nemeckej firmy Brose v Prievidzi prinesie do regiónu 600 nových pracovných miest. Firma pôsobí v automobilovom priemysle, ktorý významne ťahá celé Slovensko.

"Závod budeme stavať ešte tento rok a budeme končiť budúci rok v lete. Zatiaľ budeme mať šesťsto ľudí," uviedol riaditeľ spoločnosti Brose Axel Mallener.

Komponenty do áut

Rokovania s nemeckým investorom, ktorý vyrába komponenty do áut trvali viac ako ako rok. Nakoniec vyhrala Prievidza. "Očakávam, že tu zostanú mladí ľudia a možno aj tí, ktorí odišli sa vrátia a že tento región bude opäť napredovať a rásť," uviedla primátorka mesta Katarína Macháčková.

Celková investícia je 50 miliónov eur. "Musíme do tohto regiónu vrátiť to, čo bolo typické, priemyselnú výrobu," povedal premiér Robert Fico.

Firma potrebuje montážnikov aj kvalifikovaných inžinierov. Približne 80 percent zamestnancov bude firma potrebovať vo výrobe. Plat zatiaľ známy je. "Veľmi ťažko povedať priemer," dodal šéf spoločnosti Axel Mallener.

Výstavba nového priemyselného parku má byť ukončená v roku 2016:

SITA

Rast platov

Nová investícia hovorí o dobrej nálade medzi automobilkami a ich subdodávateľskými firmami. Mali by dokonca rásť aj platy. Hovorí to aj najnovší prieskum medzi týmito spoločnosťami.

"Šesťdesiat percent firiem potvrdilo, že očakávajú výrazný rast aj v roku 2015," uviedol špecialista na automobilový priemysel PWC Peter Mrnka.

Môže dôjsť aj k tomu, že sa budú zvyšovať platy. "V tomto roku firmy nepotvrdili ďalšie šetrenia v oblasti mzdových nákladov. Práve naopak," dodal Mrnka.

Za najväčšie riziko považujú firmy opätovné zhoršenie oživenia západných trhov. Obáva sa toho tretina z 53 oslovených firiem. Ukrajinsko-ruský konflikt ich až tak neznepokojuje.

Kvalitní ľudia problémom

Ďalším problémom sú kvalitní ľudia. Už teraz hlási 78 percent spoločností ich nedostatok. "Ľudia nie sú a ich nedostatok reálne spomaľuje rozvoj firiem," tvrdí analytik Slovenského automobilového inštitútu Martin Jesný.

Najväčšou výzvou Slovenska je zabezpečiť dostatok kvalitných ľudí. "Pokiaľ školstvo nedodá dosť ľudí, ktorí budú vedieť obsluhovať moderné zariadenia, je to problém," dodal Jesný.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy