Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kiska podporil Ficov plán nemeniť dane
Zdielať na

Kiska podporil Ficov plán nemeniť dane

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska vo štvrtok podpísal novelu zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorou sa okrem iného zachováva sadzba dane na úrovni dvadsať percent aj v prípade zlepšeného hospodárenia štátu. Ako uviedol prezidentov hovorca Peter Petrus, daňová a odvodová politika sú kompetenciou vlády.

Prezident považuje rozhodnutie zachovať vyššiu sadzbu DPH zároveň s prioritou vlády znížiť odvodové zaťaženie ľudí s nižšími príjmami v prostredí stagnácie spotrebiteľských cien a stále vysokom počte ľudí bez práce a ľudí s nízkymi príjmami z vecného hľadiska za legitímne rozhodnutie.

Širší priestor na diskusiu

Prezident však zároveň upozorňuje, že tak dôležité zmeny, ako je určovanie sadzby dane z pridanej hodnoty, by si zaslúžili širší priestor na diskusiu, ako tomu bolo v prípade tejto novely. Zachovanie sadzby sa totiž do návrhu dostalo jednoduchým poslaneckým pozmeňovacím návrhom.

“Prezident SR sa domnieva, že daňová a odvodová politika patrí k takej kategórii rozhodnutí, ktoré nie je vhodné robiť narýchlo prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu v Národnej rade SR, a že pri vážnych témach, rozhodnutiach a zmenách by mali politickí reprezentanti vytvoriť čo najväčší priestor na vecnú verejnú diskusiu,” uvádza sa v tlačovej správe.

DPH neklesne

Daň z pridanej hodnoty podľa novely zákona tak ani v prípade zníženia deficitu pod tri percentá hrubého domáceho produktu neklesne. Podľa spomínaného pozmeňujúceho návrhu z dielne poslancov vládneho Smeru-SD sa totiž opatrenie znižujúce sadzbu dane z 20 % na pôvodných 19 % v prípade poklesu schodku verejných financií pod stanovenú hranicu zo zákona vypustilo.

Opatrenie o pôvodne dočasnom zvýšení sadzby dane z pridanej hodnoty z 19 percent na 20 sa do zákona o dani z pridanej hodnoty dostalo v roku 2010 po dohode koaličných strán vo vtedajšej vláde Ivety Radičovej. Malo to byť jedno z opatrení na konsolidáciu verejných financií.

Zvýšená sadzba dane mala pritom platiť dovtedy, kým deficit verejných financií na Slovensku neklesne pod tri percentá hrubého domáceho produktu. Pokles schodku pod túto hranicu za rok 2013 aj potvrdil Eurostat vo svojej jarnej prognóze. Zníženie sadzby dane o 1 percentuálny bod by pre štátny rozpočet znamenalo výpadok príjmov v objeme približne 230 mil. eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy