Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Do štátnej kasy prispejeme stovkami miliónov eur
Zdielať na

Do štátnej kasy prispejeme stovkami miliónov eur

BRATISLAVA / Štátna pokladnica sa v tomto roku naplní o 290 miliónov eur viac ako bol predpoklad. Vyplýva to z daňovej prognózy ministra financií Petra Kažimíra. Ministerstvo očakáva vyššie daňové príjmy aj v nasledujúcich troch rokoch.

Minister financií Peter Kažimír lepšie odhady pripisuje najmä úspešnému boju proti daňovým únikom. Pozitívny vplyv má aj lepší vývoj na trhu práce.

"Dnes už môžeme naozaj povedať, že základným pilierom ozdravovania verejných financií a znižovania deficitu, je úspešný boj s daňovými únikmi. Pozitívne vplýva na príjmy štátu aj celková makroekonomická klíma, lepšia situácia na trhu práce, prebúdzajúca sa spotreba domácností," hodnotí zverejnené čísla minister.

Percentá stúpajú

Úspešnosť boja proti daňovým únikom dokazuje aj skutočné percento, ktoré pri dani z pridanej hodnoty skončí v štátnej kase. Percentá stúpajú už šesť kvartálov v rade.

"V poslednom nami meranom štvrťroku sme dosiahli opäť nárast efektívnej daňovej sadzby, tentokrát na 14,1 percenta. Môžeme teda konštatovať, že neefektívny výber daní natrvalo opúšťame," povedal Kažimír.

Nové opatrenia

Skutočný výber pri dani z pridanej hodnoty však môže byť napokon ešte lepší. V prognóze totiž stále nie sú zahrnuté nedávno prijaté opatrenia. Najvýznamnejšie je zavedenie kontrolného výkazu, ktoré by sa v nasledujúcich mesiacoch malo prejaviť najmä vo vyššej efektivite daňových kontrol.

Pozitívne odhady očakáva ministerstvo financií aj pri výbere korporátnych daní. "Predpokladáme, že dôjde k rastu výnosu dane y príjmu právnických osôb," píše v prognóze Inštitút finančnej politky.

Skeptický je rezort  pri dani z príjmov fyzických osôb z podnikania. Od začiatku roka zaostáva za pôvodnými očakávaniami. "Negatívne sa prejavuje výrazne horšie vyrovnanie z roku 2013," píše sa v prognóze.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy