Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V čom je Slovensko najlepšie v eurozóne?
Zdielať na

V čom je Slovensko najlepšie v eurozóne?

BRATISLAVA / Ani pokračujúca hospodárska stagnácia neobrátila nálady Slovákov proti EÚ, keďže SR je aj naďalej najoptimistickejším členom eurozóny. Vyplýva to z prieskumu Transatlantických trendov, ktorý organizoval German Marshall Fund of USA (GMF).

Sme optimisti

Pozitívne účinky členstva v EÚ na národnú ekonomiku vidí 62 percent Slovákov. Priemer za 11 krajín EÚ je 57 percent. Vyššie čísla dosiahli nemeckí (71 %) a poľskí (66 %) respondenti. Podobne je na Slovensku vnímané euro. Jeho priaznivé dopady vidí 59 percent opýtaných, čo je najviac zo všetkých skúmaných krajín eurozóny.     

Tesná väčšina ľudí na Slovensku (53 %) schvaľuje spôsob, akým ekonomickú krízu rieši Európska únia, o niečo nižší "rating" má nemecká kancelárka Angela Merkelová (40 %). Ekonomickú politiku slovenskej vlády schvaľuje 34 percent opýtaných. Minulý rok to bolo 40 percent.
      

Na chvoste

Podľa analytika Pavla Demeša pôjde o veľkú výzvu pre politikov, ako pretaviť pozitívne nastavenie slovenskej populácie k Európe do vyššej účasti na budúcoročných voľbách do Európskeho parlamentu. Slovensko bolo dvakrát predtým jednoznačne na chvoste v účasti. Kým v roku 2004 dosiahla 16,97 percenta, v roku 2009 to bolo 19,64 percenta. Rebríčku dominuje Luxembursko a Belgicko, kde presiahla 90-percentnú hranicu.     

"Tu evidentne nerobia politici niečo dobre v oslovovaní verejnosti a v hľadaní východísk pre to, aby mali Slováci silnejší a razantnejší hlas či už v Európskom parlamente alebo v Európskej komisii. Je tu veľké pole pôsobnosti pre oslovenie verejnosti a vysvetlenie významu týchto inštitúcií a zároveň aj hlasu, ktorý v nich naši ľudia môžu mať v prípade, ak sa do nich dostanú," uviedol pre uviedol analytik Pavol Demeš.

Sme pasívni

Sociologička Oľga Gyárfášová vidí za nízkou voličskou účasťou viacero vecí. Jednou z nich je doterajšia slabá politická súťaž. "Strany nemobilizovali voličov k tomu, aby sa na voľbách zúčastnili," upozornila. Zároveň pripomenula, že za posledné dva až tri roky klesá pozitívne hodnotenie členstva SR v únii. V iných krajinách je však podľa nej tento pokles oveľa výraznejší. "Ale náš postoj k Európe je často veľmi pasívny. Sme radi, že sme tam, má to pre nás veľa výhod, ale väčšia zaangažovanosť v účasti na voľbách veľmi výrazne zaostáva," poznamenala Gyárfášová.

Projekt Transatlantické trendy skúma od roku 2002 názory obyvateľov Spojených štátov, Európskej únie a Turecka na aktuálne otázky svetovej politiky, ekonomiky a bezpečnosti. V roku 2013 sa výskum uskutočnil v USA a v 11 členských krajinách EÚ (Francúzsko, Holandsko, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Španielsko, Švédsko, Taliansko a Veľká Británia), ako aj v Turecku. V každej krajine sa v júni náhodným výberom oslovilo približne 1000 respondentov nad 18 rokov.

Skoro milión. Toľko je na Slovensku ľudí ohrozených chudobou. Teda stavom, keď si človek nemôže dovoliť ani základné veci na prežitie. Nieto ešte auto, alebo dovolenku. Život sa tak mení na zúfalstvo a depresiu. A ľudí na pokraji chudoby na Slovensku z roka na rok pribúda.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy