Polojasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Ťažký život Slovákov. 715 000 ľudí žije v chudobe
Zdielať na

Ťažký život Slovákov. 715 000 ľudí žije v chudobe

BRATISLAVA / Skoro milión. Toľko je na Slovensku ľudí ohrozených chudobou. Teda stavom, keď si človek nemôže dovoliť ani základné veci na prežitie. Nieto ešte auto, alebo dovolenku. Život sa tak mení na zúfalstvo a depresiu. A ľudí na pokraji chudoby na Slovensku z roka na rok pribúda.

Najhoršie sa majú ľudia v Prešovskom kraji

Na Slovensku úraduje chudoba. "Bolo ohrozených 13,2 percenta obyvateľov Slovenska, čo je približne 715 000 osôb," potvrdila predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová. 

Chudoba je stav nepríjemný, stav kedy už neotáčate každé euro, ale každý rožok, či ho ešte nerozpoliť. V štatistickom vyjadrení je to toľkoto: "V prípade jednočlennej domácnosti predstavuje približne 346 eur na mesiac," dodala Benkovičová.

Chudoba na Slovensku nepozná pohlavie, ohrozuje ako chlapov, tak aj ženy, pozná ale dlhodobo regióny. "Najvyššia bola v Prešovskom kraji - 19,9 % a najnižšia v Bratislavskom kraji - 6,3 %," vysvetlila riaditeľka sociálnej štatistiky ŠÚ Ľudmila Ivančíková.

Mnohí ľudia, aj keď práve nehladujú, môžu len snívať o tom, čo by nemalo byť vo vyspelej Európe len predmetom snenia. Napriek tomu sú podľa prieskumu spoločnosti ING Slováci optimisti.

Riadime sa heslom: Čím lacnejšie, tým lepšie

"Napriek nižším zárobkom než u našich západných susedov, vnímame na Slovensku našu finančnú budúcnosť pozitívne," vraví riaditeľ ING pre dôchodky Juraj Dlhopolček. "Väčšina Slovákov hľadá najvýhodnejšie ceny a práve kvôli nízkej cene sú ochotní poľaviť na kvalite výrobkov," dodáva Dlhopolček. 

Počet ľudí chudobných ako kostolná myš stúpol v roku 2012 o 15 000. Na Slovensku teda máme 715 000 ľudí v zlej situácii, čo je skoro pätina populácie a to je desivé.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy