Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Bratislavský kraj rozdáva peniaze. Až 8 000 pôjde na škôlky
Zdielať na

Bratislavský kraj rozdáva peniaze. Až 8 000 pôjde na škôlky

BRATISLAVA / Závidíme tým, ktorí takú možnosť majú. Takto zareagoval košický samosprávny kraj, keď bratislavský oznámil, že z rozpočtu ušetril a má tisíce eur na rozdávanie. Už v septembri poputujú do takmer všetkých obcí v bratislavskom kraji.

Peniaze použijú na zvýšenie miest v materských školách. Až 1 500 detí totiž po podaní prihlášky do materskej školy v Bratislavskom kraji neprijali. "Nám naozaj nejaké peniaze v rozpočte zostali a prioritne ich presunieme tak, kde ich najviac potrebujú," uviedol Pavol Frešo, predseda BSK.

Niektorým peniaze stačia, niektorým nie

Obecné materské školy si tak už v septembri polepšia sumou od 5 do 8 tisíc eur. "Je to v podstate len dotácia, aby mohli urobiť to, čo roky odkladajú a teraz sa tak možno rozhodnú oveľa skorej," dodáva Frešo.

"My sme naozaj vďační za takú pomoc. Z tých peňazí vieme vytvoriť ešte jednu triedu," hovorí Emília Bartošová z referátu školstva v Modre. "K nám sa prihlásilo 70 detí ale vieme prijať len 30. Máme združenú školu, ak uvoľníme kuchyňu vieme z  toho urobiť triedu," uviedol starosta Rusoviec Dušan Antoš. 

Sú ale dedinky, kde 5 či 8 tisíc eur nič nevyrieši. V Dunajskej Lužnej miestnu materskú školu navštevuje 50 detí, ďalších 130 čaká na rozmiestnenie. "Tento rok chceme vybudovať novú škôlku. Bude to stáť 330 tisíc eur, samozrejme z vlastných zdrojov. Berieme úver a pomoc 5,8 tisíc je len náplasť. Ale darovanému koňovi na zuby nepozeraj," uviedol starosta Dunajskej Lužnej Štefan Jurčík.

Iné kraje na rozdávanie nemajú...

Úplne opačná situácia ale platí od západu na východ. Oslovili sme nitriansky, prešovský aj košický kraj. Ani jeden z nich z rozpočtu vraj na rozdávanie nemá. "Košický samosprávny kraj už štvrtý rok hospodári v krízovom režime. Nemáme finančné prostriedky, aby sme dotovali materské školy, ale ticho závidíme tým, čo takú možnosť majú," uviedla hovorkyňa košického samosprávneho kraja Zuzana Bobríková.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy