Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Požičiavame si aj v kríze. V októbri padol rekord
Zdielať na

Požičiavame si aj v kríze. V októbri padol rekord

Svetom lomcuje kríza, doba je skutočne zlá. Napriek tomu alebo práve preto sa ľudia zadlžujú stále viac. Ani banky na Slovensku sa nemôžu sťažovať na nedostatočný záujem. S blížiacimi sa Vianocami žiadostí o úvery pribúda a v októbri dokonca padol rekord!

Október bol mesiacom spotrebných úverov. 31 dní v mesiaci stačilo na to, aby si ľudia požičali neuveriteľných 142 miliónov eur. Dvojnásobne tak prekonali úroveň z januára.

Nárast aj medziročne

A v porovnaní so situáciou spred roka je rekordná suma vyššia o takmer 62 percent. Nepožičiavame si však na hýrenie, ale skôr z praktických dôvodov. Najviac nových spotrebákov padlo na bývanie a mnoho Slovákov tiež potrebovalo peniaze na to, aby posplácali faktúry a iné úvery.

Na úvery lákajú akcie

No a požičiavalo sa aj na nové autá, darčeky a či na pomoc blízkym.  Aktuálne majú takto Slováci napožičiavaných takmer 2 a pol miliardy eur, čo je o skoro 14 percent viac ako vlani. To, že na konci roka spotrebné úvery tak letia, sa dá vysvetliť aj množstvom akcií, ktoré banky v tomto období ponúkajú.

Tie si už teraz mädlia ruky. Skúsenosť im totiž hovorí, že vôbec najsilnejšie mesiace bývajú november a december, a tak aktuálny rekord zrejme rýchlo padne.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy