Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fico: Rozpad eurozóny? Vidím to tak 50 na 50...
Zdielať na

Fico: Rozpad eurozóny? Vidím to tak 50 na 50...

Veľký zástanca silnej Európy Robert Fico vyslovil pochybnosti! Rozpad eurozóny vraj vidí tak 50 na 50. Tieto slová odzneli z jeho úst pri návšteve bane Cigeľ na Hornej Nitre. Je teda na mieste sa spýtať - hrozí naozaj rozpad najväčšieho európskeho paktu v histórii?

Uvidíme, čakáme, budeme...

Hoci problémy stále nemiznú, oficiálne vyjadrenia politikov Európy zatiaľ stále upokojujú situáciu v duchu - eurozóna je schopná ustojiť dlhovú krízu. "Budeme si musieť počkať na správu trojky. Keď však Gréci na summite v Bruseli ukážu ochotu, mali by sme im umožniť pokračovať," tvrdí francúzsky prezident Francois Hollande. "Budeme sa snažiť pripraviť rozpočet, ktorý nám umožní dodržať dohody s Európskou komisiou ohľadom deficitu," sľubuje zase španielsky premiér Mariano Rajoy.

Väčšinou je to "budeme" a "uvidíme", "čakáme" a "kontrola preukáže". Obavy z rozpadu teda rastú. Najnovšie to pred baníkmi na Hornej Nitre povedal aj náš premiér. Otázkou ostáva, či sa pakt rozpadne úplne alebo len na dve zóny s lepšími a horšími hráčmi.

Dvojrýchlostná eurozóna?

V prípade dvojrýchlostnej eurozóny by sme mohli byť v tej lepšej partičke. Aspoň podľa pochvalných slov nemeckého ministra hospodárstva, ktorý tu bol pred dvoma týždňami. Najhoršie na tom je, že nikto presne nevie povedať, čo by po rozpade eurozóny nastalo.

Mnohí v tejto veci veľa očakávajú od októbrového summitu v Bruseli. Ešte pred ním však nemecká kancelárka Angela Merkelová varuje, že sme v ťažkom období a mali by sme preto vážiť slová. Vraj to nie je len o ekonomike. "Európa nie je len menová únia, je to politická únia, ktorá priniesla na mnoho rokov mier. Mali by sme byť preto veľmi opatrní," upozornila Merkelová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy