Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Osud eura visí na vlásku. V rukách ho majú Nemci a Francúzi
Zdielať na

Osud eura visí na vlásku. V rukách ho majú Nemci a Francúzi

Osud eura visí na vlásku. Nie je vylúčené, že jednotnej európskej mene zostávajú už iba hodiny života. Jej budúcnosť majú v rukách šéfovia najsilnejších ekonomík - Nemecka a Francúzska. Otázne však je, či nájdu na súčasné problémy eurozóny aj iný recept ako škrtanie.

O osude eura a eurozóny by sa mohlo rozhodnúť v priebehu dvoch dní po nástupe nového francúzskeho prezidenta Hollanda do úradu. Kým v Paríži chcú dať šetreniu stopku, Berlín naďalej nalieha na škrtaní a uťahovaní opaskov.

Čím dlhšie Grécko, tým väčšie problémy

Pre nepriehľadnú situáciu v Grécku padajú akcie a klesá hodnota eura. Samotné Atény však za súčasnú situáciu v eurozóne nemôžu. Vysvetľuje broker Ronald Ižip: "Hlavným problémom eurozóny nie je Grécko, ale euro, pretože spôsobuje, že južanské krajiny eurozóny nie sú konkurencieschopné a iba hromadia problémy."

No ak si nebudú plniť povinnosti, hrozí im odchod nielen z menovej, ale aj Európskej únie. Ako prvá je na rade, samozrejme, Helénska republika. Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker hovorí: "Nepripúšťam si myšlienku, že Grécko odíde z eurozóny. Je to nonsens a propaganda. Musíme rešpektovať demokraciu v Grécku." Ekonómovia však majú iný názor. Broker Ronald Ižip: "Čím dlhšie Grécko v eurozóne bude, tým väčšie problémy budeme mať."

Slabšie euro by privítali exportéri

Hodnota eura je najnižšia od januára a prípadný odchod Atén z únie by mu mohol ešte viac ublížiť. Z dlhodobého hľadiska by však slabšie euro nemuselo byť na škodu a určite by ho privítali najmä exportéri.

Týkalo by sa to však najmä Nemecka, ktoré by si posilnilo svoju pozíciu. Nám by naopak zdraželi dovážané produkty. "To by znamenalo drahší benzín, drahšiu ropu, plyn, naše životné náklady by tým výrazne stúpli," ponúka nelichotivý scenár broker Ronald Ižip.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy