Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko čakajú škrty. Treba nájsť 1,4 miliardy €
Zdielať na

Slovensko čakajú škrty. Treba nájsť 1,4 miliardy €

Šetrenie, ale s rozumom. Asi takto by sa dalo charakterizovať to, čo čaká našu ekonomiku. A po prstoch vraj dostanú všetci, ktorí obchádzajú daňový systém. Navyše o investičných stimuloch vraj už budú rozhodovať najmä domáci zamestnávatelia. A búrlivú diskusiu určite vyvolá aj banková daň.

Ekonomický rast sa spomalí

Slovensko vraj čakajú škrty v rozpočte. Bankári upozorňujú na spomalenie ekonomického rastu. Ten vraj bol za posledných 10 rokov u nás v ekonomike najdynamickejší.

Môžu za to najmä ekonomické reformy. Rast a stabilitu ekonomiky by však mohlo ohroziť bezhlavé škrtenie výdavkov. Problémom je totiž fiškálny deficit.

Šetrenie s rozumom

Aby sa štát vyhol 70 miliónovej europokute a prestal zadlžovať ďalšie generácie, musí nová vláda za štyri roky naliať do rozpočtu vyše tri miliardy. Otázkou je kde na to vziať.

Kontroverznou témou výkonnosti našej ekonomiky sú investičné stimuly. V Galante napríklad vyrábajú svetový unikát - internetový televízor ovládaný rukami. Otázkou je dokedy a za akú cenu.

Citlivou témou je opäť aj banková daň. Lieta v nej  90 miliónov eur, ktoré by vraj banky vedeli použiť na rozvoj podnikania.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy