Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Darované Vianoce TV JOJ: Matka so synom ušla od tyrana. Napriek tomu sa Janíkovi splnil sen
Zdielať na

Darované Vianoce TV JOJ: Matka so synom ušla od tyrana. Napriek tomu sa Janíkovi splnil sen

SEČOVCE / Existujú aj také vysnívané darčeky, ktoré sa pod vianočný stromček nezmestia, a ani sa nedajú kúpiť. Po takom darčeku túžil Janík. Jeho mama Katka ušla od krutého partnera, ocitla sa na pokraji chudoby a musela roky bojovať, aby jej milovaného syna vrátili z pestúnskej starostlivosti. Naši kolegovia sa rozhodli Janíkov sen splniť. Spolu s košickým darcom a ďalšími dobrými ľuďmi mu darovali nevšedný vianočný zážitok.

Ťažké práce ju dostali na lôžko

Dvere bytu štábu TV JOJ otvorila skromná žena. Pri rozprávaní Katkinho príbehu až mrazí. Pre bežného človeka je nemožné pochopiť, ako toto všetko mohla zvládnuť. Najprv ušla pred tyranom. "To som sa rozhodla, ako sa išiel osprchovať, že ujdem cez okno aj s malým. Nechcem na to spomínať," opísala Katka Grbalíková, mama malého Janíka. 

Aby svojho Janíka uživila, v priebehu jedného dňa bola aj v troch prácach. Tá posledná ju položila na nemocničné lôžko. Pre poškodenie chrbtice jej hrozilo ochrnutie. "Mám za sebou už 5 operácií. Mám vymenené platničky a mám dané šróby," dodala Katarína. Táto útla žena sa snažila živiť ťažkou chlapskou prácou. Inú možnosť nemala. "Omietky, fasády, kamenné koberce, maľovala som, sadrokartóny dávala," vymenovala práce Katka. "Moja mamka je najlepšia," oznámil malý Janík. "To nie je pre ženu robota, ale bolo treba uživiť dieťa," dodala Katka. 

Splnený sen s kamiónom

Po ťažkých operáciách sa zamestnať nemôže. Po zaplatení bežných výdajov jej v rodinnom rozpočte zostáva minimum, a to 40 eur. Pre milovaného Janíka nechcela od Darovaných Vianoc veľa, len zážitok o ktorom sníval. "Ja zbožňujem kamióny," vyhlásil Janík. A preto sme ani na minútu neváhali. Poprosili sme nášho priateľa kamionistu Ivana a spolu sme naplánovali cestu špeciálneho konvoja naprieč polovicou Slovenska. 

"Je to auto ktoré odvezie 60 ton. Je to špeciál, ktorých je veľmi málo," opisoval kamión Ivan Timko, vodič ťahača nadrozmerných nákladov. "Mami, ďakujem že si napísala do Darovaných Vianoc, že si mi splnila sen," poďakoval Janík svojej mame Katke do vysielačky z predného vozidla kamióna. "Zážitok to bol najlepší na svete," opísal svoje pocity Janík po vystúpení z kamióna. Pri rozlúčke s novým kamarátom Ivanom Janík stíchol a z očí mu vyhŕkli slzy. "Sny si treba plniť a pokiaľ si pôjde za svojim cieľom tak sa stane jeden z nás," poznamenal Ivan.

Janko môže ísť na plavecký kurz

Ku skromnej dvojici do Sečoviec sme sa ešte vrátili. Vďaka košickému darcovi sme im mohli pripraviť ďalšie prekvapenia. Aj veľký nákup. Pretože pred Vianocami postrádali najmä potraviny. "Naozaj by som si teraz nevedela dovoliť na Vianoce kúpiť potraviny," poznamenala mama Katka. Kým nemá vodičský preukaz, tak pre Janíka ešte vysnívaný kamión, a pre mamku kvôli veľkému poškodeniu chrbtice špecialita, robotický vysávač. "Ja sa nemôžem zohnúť. Ja viem vysávať len na štyroch. A teraz sa nemusím už ani zohýnať," povedala mama Katka.

Počas nahrávanie sme sa dozvedeli, že Janík nemôže so spolužiakmi kvôli financiám nastúpiť na niekoľko školských aktivít. V mene anonymného darcu sme mohli Janíka poslať na plavecký kurz. Janík taktiež poslal odkaz košičanovi s dobrý srdcom. "Keď ja budem veľký, tak tiež niekomu darujem Vianoce," dodal malý Janík.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy