Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ako správne komunikovať deťom pandémiu? V rozhovore odpovedá Andrej Gejdoš zo združenia ERKO
Zdielať na

Ako správne komunikovať deťom pandémiu? V rozhovore odpovedá Andrej Gejdoš zo združenia ERKO

Zdroj: TV JOJ

BRATISLAVA / Žijeme neuveriteľnú dobu. Pandémia zásadným spôsobom zmenila náš život. Zaužívané veci nefungujú alebo minimálne fungujú inak. Pre dospelých je to mimoriadne ťažké, ale zrejme ešte ťažšie je to pre naše deti. Teraz vám predstavíme web, kde rodičia nájdu aspoň zopár odpovedí. Rozprávali sme sa S Andrejom Gejdošom z ERKA - Hnutia kresťanských spoločenstiev detí.

Kto má ísť na web detiacovid.sk a čo tam má hľadať?

Tento web je primárne určený pre rodičov, ale aj pre vychovávateľov, pre učiteľov. V zásade pre každého, kto pracuje s deťmi alebo je v blízkom kontakte s deťmi. Tento web je určený na to, aby sa troška zorientoval v tom, čo deti prežívajú počas pandémie koronavírusu a čo im pomáha. 

Vychovávate rodičov, aby vedeli komunikovať s deťmi?

V zásade áno. Je to cielené na rodičov, pretože rodiča sú koniec koncov v tomto čase najbližšie k deťom a najlepšie im vedia pomôcť. Určený je rodičom, aby tam našli infomácie, ktoré tam potrebujú. 

Čo sú najzásadnejšie problémy? Veľmi často sa hovorí o dištančnom vzdelávaní, ale to asi nebude jediný problém detí či teenagerov?

Tých problémov je v zásade viacero. Predtým, ako sme vytvorili web, sme urobili dotazník medzi rodinami a rodičmi, ktorí s nami spolupracujú, aby sme sa dozvedeli, čo trápi deti najviac. Rovnako ako nás dospelých tak deti zaujíma v prvom rade otázka, kedy to už všetko skončí. Tá situácia už je pomerne dlhá. 

Čo poradíte rodičom, že majú odpovedať deťom na otázku, že kedy sa toto všetko skončí? 

V zásade je úplne v poriadku, ak rodič povie, že nevie. Lebo je to aj pravda, pretože nevieme, kedy to všetko skončí. A preto netreba si vymýšľať, že už o týždeň alebo o dva sa stretneme so starými rodičmi. Je v poriadku, ak povieme, že nie. Ale v prvom rade, čo je oveľa dôležitejšie, je mať pre deti také slová uistenia, že neboj sa, nevieme síce, kedy to to skončí, ale sme tu pre teba a sme tu spolu a spolu to zvládneme. Možno nie je dôležitý ten konkrétny dátum, ale za tou otázkou sa skrýva konkrétna otázka, že kedy sa môžem stretnúť s kamarátmi alebo so starými rodičmi. Možno by bolo dobré navrhnúť deťom, že poďme zavolať starým rodičom alebo kamarátom a pýtať sa, čo je za tou otázkou. 

Oslavovať narodeniny bez kamarátov pre deti je náročné. 

Je to náročné rovnako pre dospelých, pre deti dvojnásobne. My sa snažíme aj u nás v ERKU aj povzbudzujeme rodičov, aby hľadali tvorivé riešenia. My to voláme kreatívna láska. Teda, aby boli blízko tým deťom čo najviac, ako sa dá. 

Na tom webe je zaujímavé, že ste rozdelili deti na niekoľko vekových skupín. Viete, že odpoveď pre päťročné dieťa neuspokojí teenagera. 

 To psychické prežívanie je rozdielne u detí. Preto sme ich rozdelili na vekové kategórie, čo deti prežívajú od 0 do 5 rokov, od 6 do 13 rokov a potom od 13 do 17. Rodič si vie kliknúť podľa toho, aká veková kategória je jeho ratolesť. 

Vy ste tam vymysleli aj to, že aj z detí sa môžu stať hrdinovia boja proti covidu. Aká je tá myšlienka? 

Naša myšlienka je, že nechceme, aby deti boli pasívnymi trpiteľmi v tejto situácii. Ale aby aj oni mali pocit, že aj oni môžu urobiť niečo dobré pre zlepšenie tejto situácie. A rovnako aj dospelí, ktorí pomáhajú ostatným ľuďom, tak zažívajú pocit toho, že viac nemyslia na svoje problémy. Tým, že môžu pomáhať tým druhým, tak sa zlepšuje situácia u nich. To rovnako platí aj u detí, skúsiť aj ich zapojiť do toho, aby nemali pocit, že ja som ten, ktorý len trpím tou situáciou, ale aj ja môžem byť ten, ktorý môže urobiť niečo dobré. A to môže byť nejaká drobnosť. Naši "erkári" napríklad vytvárali darčeky pre zdravotníkov do nemocníc alebo podobne. Čo jednak aj zdravotníkov poteší, ale aj dieťa má pocit, že ja som ten hrdina, ktorý môže spolu s lekármi alebo učiteľmi pomôcť poraziť covid. 

Naznačili ste, že vlastne tá pandémia zásadne ovplyvňuje život "erkárov". Vy ste práve postavení na komunitách a úzkom stretávaní s deťmi. Ako fungujete teraz? 

Snažíme sa motivovať našich animátorov, mladých dobrovoľníkov, aby boli kreatívni a vymýšľali spôsoby, ako byť bezpečne pri deťoch. Čiže sme po väčšine presunuli do online priestoru a povzbudzujeme, aby naši mladí vedúci robili stretká online. Aby sa takto spojili s deťmi, alebo potom rozdávajú zaujímavú poštu pre deti, ktorú si môžu nájsť v schránkach. 

Pandémia tomu asi dominuje, nedokážete sa tejto téme vyhnúť? 

Samozrejme, že nie. Rieši to každý. Snažíme sa, aby deti mysleli na tom online stretku aj na niečo iné ako len na pandémiu. 

Súvisiace články