Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Školské praktiky, ktoré si pamätajú už naši starí rodičia. Žiaci si vyskúšali, ako sa učilo pred storočiami
Zdielať na

Školské praktiky, ktoré si pamätajú už naši starí rodičia. Žiaci si vyskúšali, ako sa učilo pred storočiami

PLAVECKÝ ŠTVRTO / V Plaveckom Štvrtku vznikla "stará ľudová škola". Žiaci si môžu vyskúšať ako sa píše husacím brkom alebo na doštičku. A zistia, za čo všetko by im kedysi mohol dať učiteľ po prstoch, poza uši alebo ich nechať kľačať v kúte.

Papier bol drahý. Žiaci na tabuľky písali griflíkom. Pani učiteľka sa na hodiny musí pripravovať, aby deťom vedela odpovedať na rôzne otázky. "Po večeroch študujem reformátorov, čítam si o Jánovi Amosovi Komenskom, Ľudovítovi Štúrovi či Márii Terézii," povedala učiteľka v starej ľudovej škole, Dana Quardová. 

V starých takmer storočných laviciach, deti písali husacími brkami. Niektorým sa páčilo a ďalší nedajú dopustiť na dnešné perá. "Rozpilo sa mi to, neviem si predstaviť písať s tým v škole," opísala svoje dojmy z písania žiačka základnej školy Sofia. Ďalšej spolužiačke sa naopak písanie ľúbilo: "S tým pierkom sa mi celkom dobre píše," uviedla Nela. Iní to naopak neprežívali: "Napísal som svoje meno Jonatán."

Žiakov zaujímalo, ako to bolo niekedy s neposlušnými žiakmi, ktorým sa nechcelo učiť. Ukazovátko malo viac účelov. "Po prstoch, či už po dlaniach, keď už niečo vyviedli. Takým najväčším trestom bolo kľačanie na polienku," povedal majiteľ starej školy, Juraj Lisý. "Nevedeli ste slovíčko, a už išla rana na ruku. Bežne sa stálo v kúte. Tresty boli normálne niekedy," dodala učiteľka Dana. Žiačka Zlatica je rada, že je v tomto storočí a fyzické tresty by nechcela. 

Deti na malých krosienkach skúšal aj techniku tkania. Majiteľ školy spolu s učiteľkou ju ukazovali a vysvetľovali deťom, ktorá sa im nezdala taká náročná. "Podľa mňa ťažký je ten princíp, ale keď človek na to dôjde, tak už to pôjde," myslí si Diana. Krosná sú vynikajúcim pomocníkom, ak chcete zrecyklovať staré oblečenie. "Deväť riflí obsahuje tento koberec a má skoro meter osemdesiat," vysvetlil Lisý.

Najčítanejšie