Jasno
14°
Bratislava
Trvalé úložisko jadrového odpadu navrhli vybudovať v blízkosti hraníc s Nemeckom
Zdielať na
Noviny.sk

Trvalé úložisko jadrového odpadu navrhli vybudovať v blízkosti hraníc s Nemeckom

BERLÍN - Švajčiarsky úrad pre jadrový odpad navrhol vybudovať v krajine trvalé úložisko odpadu v blízkosti hraníc s Nemeckom. Výber miesta Nördlich Lägern ukončil 14-ročné hľadanie vhodnej lokality a predchádzalo mu niekoľko neúspešných pokusov. Všetok švajčiarsky jadrový odpad v súčasnosti skladujú v dočasných skladoch.

Šéf spomenutého orgánu Nagra Matthias Braun v pondelok vysvetlil, že Nördlich Lägern „je najlepšia lokalita s najväčšími bezpečnostnými rezervami“. Hrubá vrstva opalínovej hliny, ktorá je „veľmi hustá“ a „viaže rádioaktívny materiál takmer ako magnet“, je kľúčom k výberu miesta, povedal novinárom v hlavnom meste Bern.


Výber miesta je len začiatkom dlhého procesu. Očakáva sa, že uplynú roky, kým bude môcť vláda odobriť lokalitu, ktorá bude ešte potrebovať súhlas parlamentu a možno ju bude čakať referendum. Výstavba by sa mohla začať v roku 2045, pričom prvý odpad by tam mohli začať skladovať o približne 30 rokov odteraz.

Rozhodnutie Nagra Nemecko vníma opatrne. Námestník nemeckej ministerky životného prostredia Christian Kühn pre tlačovú agentúru dpa po tom, čo sa cez víkend prvý raz objavili správy o výbere, uviedol, že lokalita bude „veľmi zaťažovať“ okolité oblasti. Starosta neďalekého nemeckého mesta Hohentengen Martin Benz dal jasne najavo, že chce informácie o možných scenároch nehôd a plánuje ich riešiť. Nemecko, ktoré plánuje koncom roka odstaviť svoje jadrové elektrárne, si zatiaľ nevybralo trvalé úložisko pre svoj jadrový odpad a očakáva sa, že tak urobí až v roku 2031. Nové hľadanie úložiska, ktoré podľa úradov začnú používať v roku 2050, sa začalo pred dvoma rokmi.

Najčítanejšie