Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
FINANCIE: Slovensko si požičalo v úvode týždňa cez 281 mil. eur
Zdielať na
Noviny.sk

FINANCIE: Slovensko si požičalo v úvode týždňa cez 281 mil. eur

BRATISLAVA - Slovensko si v tohtotýždňovej aukcii štyroch emisií štátnych bondov požičalo 281,1 mil. eur. V rámci konkurenčnej časti aukcie to bola suma 274 mil. eur, zvyšných 7,1 mil. eur bolo z nekonkurenčnej časti aukcie. O tú však nebol vysoký záujem, keďže k dispozícii v nej bolo 47,2 mil. eur. Vyplýva to z údajov zverejnených Agentúrou pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL).


V tomto roku je to zatiaľ druhá aukcia. V januári sa cez aukcie predali štátne dlhopisy za 428,5 mil. eur. Z očakávaných tohtoročných potrieb financovania vo výške 5,3 mld. eur to podľa vyjadrení analytika Slovenskej sporiteľne Mateja Horňáka predstavovalo zhruba 8 %.

V roku 2021 sa prostredníctvom aukcií a syndikátneho predaja predali štátne dlhopisy za 6,702 mld. eur. V roku 2020 to bola suma 9,996 mld. eur. Situácia v ekonomike zvýšila potreby financovania štátneho rozpočtu. Výrazný rast výdavkov a výpadok príjmov spôsobil, že vláda musela hľadať zdroje financovania na trhoch. Podľa analytika Tatra banky Juraja Valachyho je však dôležité mať plán, ako začať dlh postupne znižovať.

Najčítanejšie