Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Starosta, ktorý sa nespoliehal na štát, vzal testovanie do vlastných rúk
Zdielať na

Starosta, ktorý sa nespoliehal na štát, vzal testovanie do vlastných rúk

SLOVENSKO / Celoplošné testovanie je podľa ministra obrany jeden veľký zázrak. Malé zázraky sa diali po celom Slovensku. Jedným z nich je aj starosta, ktorý sa nespoliehal v organizácii odberových miest na štát a všetko si zariadil sám.

Na štát sa nespoliehal. Starosta Dolnej Mičinej pri Banskej Bystrici bol 25 rokov profesionálnym hasičom, krízové situácie vie riešiť sám. "Zabezpečili sme všetko, obleky, dezinfekciu, rukavice a máme tu lekárku aj dve zdravotníčky," opisuje situáciu v obci Dolná Mičiná starosta Oto Hudec. V červenej uniforme bol neprehliadnuteľný,  priebežne kontroloval odberovú miestnosť aj rady čakajúcich. Tým, že si všetko zorganizoval vo vlastnej réžii dokázali otvoriť ráno na čas.

Pôrodná sestra, po práci išla rovno na odberové miesto

​V Skalici, v meste s vyše 11 tisíc obyvateľmi, na jednom z odberných miest bola aj zdravotná sestra, ktorá iba pred pár hodinami držala v rukách novorodeniatka. Z práce tak išla opäť do práce. A nebola jediná. Pani Dáša pracuje ako zdravotná sestra v skalickej nemocnici na novorodeneckom oddelení vyše 30 rokov. Ako tvrdí, pomoc pri testovaní ponúkla sama. Do tejto dobrovoľnej práce prišla krátko po 6-tej hodine ráno a to priamo z pôrodnej sály.

"Ja som prišla na nočnú, od šiestej do šiestej robíme a o 6 som bola už tu. Počas služby sme rodili dve bábätká. Necítim sa unavená. Ja milujem svoju robotu," rozpráva zdravotná sestra Dáša. Pri testovaní v Skalici pomáhali nielen zdravotníci zo spádových nemocníc a študenti medicíny, ale pomôcť prišla aj zdravotná sestra z Rakúska. Pani Beáta ponúkla svoju pomoc aj so svojou dcérou. Zatiaľ čo mladšia z rodiny, medička testovala obyvateľov na dopravnom ihrisku, pani Beáta pomáhala v telocvični Strednej zdravotníckej školy. Dlhé roky pracuje ako zdravotná sestra v Rakúsku a s pomocou pri testovaní neváhala. "Keď som to počula, že treba ísť pomôcť, tak samozrejme, to bolo prvé, že okamžite idem pomôcť a budem pomáhať, čo sa dá podľa služieb. Dnes som prišla, zajtra, na budúci týždeň, všetko beriem," neváhala Beáta. Podľa jej slov, to že vláda ponúkla odmenu veľkú rolu v jej úlohe nezohralo. V Skalici, kde bolo 11 odberových miest sa prihlásilo viac zdravotníkov alebo lekárov, ako potrebovali. Nechýbal im ani zdravotnícky materiál. Primátorka svojich občanov, ako o testovaní, či organizácii nepretržite informovala prostredníctvom stránky mesta na sociálnej sieti.

Nie je to o povinnosti zdravotníkov pomáhať, ale o tom ako to cítia

Prezident slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský už roky bojuje za práva záchranárov a nebojí sa povedať svoj názor. Teraz sa postavil so zdravotníkmi do prvej línie. V mestskej časti Veľká v Poprade vykonával odbery práve on. "Nie je to o tom, že som prezident, je to o tom ako to cíti. Ja to cítim tak, že máme tu dnes byť a pomôcť otestovať, aby sme vedeli, koľko ľudí máme nakazených," odôvodnil prečo sa rozhodol projektu celoplošného testovania zúčastniť ako dobrovoľník František Majerský. Prichádzajúci obyvatelia ani netušili, kto sa skrýva v ochrannom odeve. "Ja si myslím, že každý zdravotník by mal v tejto situácii pomôcť ako najlepšie vie," povedal pre TV JOJ prezident slovenskej komory zdravotníckych záchranárov. 

Najčítanejšie