Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Slovensko nakúpilo 1000 nových pľúcnych ventilátorov. Chýba nám personál na ich obsluhu
Zdielať na

Slovensko nakúpilo 1000 nových pľúcnych ventilátorov. Chýba nám personál na ich obsluhu

BRATISLAVA / Nemocnice síce hlásia, že pľúcnych ventilátorov majú dosť. Problémom je personál. Celé Slovensko má len 725 anesteziológov a intenzivistov. Z toho môže byť v práci možno polovica. Najťažších prípadov však každým dňom pribúda.

Slovensko nakúpilo 1000 nových pľúcnych ventilátorov v rámci prípravy na druhú vlnu. Nateraz však mnohé stoja v sklade na Záhorí.
Na Slovensku tak máme síce dostatok ventilátorov. Problémom však je, ich obsluha. Podľa štatistiky máme totiž len 725 anesteziológov a intenzivistov.

My sme otázku koľko ventilátorov, koľko anesteziológov a intenzivistov máme, rozoslali veľkým nemocniciam. Najviac ventilácii má univerzitná nemocnica v Bratislave. Tá však na ako jediná neuviedla počet anesteziológov, ktorí ich vedia obsluhovať. Martinská nemocnica však tvrdí, že hoci technického zariadenia majú dosť, problémom sú personálne kapacity. "Z týchto príčin dokážeme zabezpečiť zdravotnú starostlivosť maximálne 20 pacientom s COVID-19 na umelej pľúcnej ventilácii, a to vrátane 2 detí. Aj to až v ďalšej etape reprofilizácie. Aktuálne je náš strop 11 pacientov. Pre ilustráciu - na zabezpečenie 24-hodinovej zdravotnej starostlivosti pre súčasnú maximálnu kapacitu ventilovaných pacientov (t.j. 11) potrebujeme 6 lekárov anesteziológov, 12 anesteziologických sestier a 8 sanitárov, " informovala Martinská nemocnica.  Potvrdzuje tým vyjadrenia odborníkov, ktorí tvrdia, že jeden lekár môže obsluhovať maximálne dvoch pacientov na ventilácii.

"Nedostatok personálu k ventilátorom sme sa snažili preškolením zabezpečiť počas leta. Koľko však nových ľudí máme, sme sa nedozvedeli. Stále nemáme číslo, budeme sa snažiť robiť s tým, čo máme a plus povolávať do nemocníc študentov a zahraničných lekárov," hovorí minister zdravotníctva Marek Krajčí.  Na nové ventilátory nie sú pripravené ani niektoré nemocnice, v Ružomberku chýbajú rozvody pre kyslík. "Tam, kde nie sú urobené rozvody, budú pomáhať kyslíkové flaše," hovorí Krajčí.


Otázkou je, či pľúcne ventilátory nepožičiame napríklad susednému Česku, ktoré vyslalo žiadosť o humanitárnu pomoc a zháňa 600 kusov ventilátorov.
"Časť vieme poskytnúť, na ako dlho neviem," tvrdí Matovič. Ministerstvo zdravotníctva však odkázalo, že pľúcne ventilátory nepožičiame, pretože si to nateraz nemôžme dovoliť. 

Najčítanejšie