Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
SAV: Výskumníci z Ústavu informatiky SAV vyvinuli aplikáciu pre interaktívne čítanie rozprávok
Zdielať na
Noviny.sk

SAV: Výskumníci z Ústavu informatiky SAV vyvinuli aplikáciu pre interaktívne čítanie rozprávok

BRATISLAVA – Výskumníci z Ústavu informatiky Slovenskej akadémie vied (SAV) vyvinuli aplikáciu pre interaktívne čítanie rozprávok. Na začiatku bol nápad vydavateľstva inspira publishing, ktoré sa rozhodlo podporiť čítanie rozprávok deťom rodičmi a zatraktívniť ho. Nová aplikácia Readmio ponúka texty stoviek domácich i svetových rozprávok. Pri čítaní telefón automaticky podfarbuje hlas hovoriaceho zábavnými ilustratívnymi zvukmi či hudbou. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková.

Ako ďalej priblížila, s požiadavkou na spoluprácu pri tvorbe softvéru, ktorý bude sledovať, čo čítajúci práve vyslovil, sa firma obrátila na Ústav informatiky SAV. „Náš tím vyvinul verzie rozpoznávača reči pre slovenský a český jazyk. Okrem zásahov do jadra rozpoznávača, zvyšujúcich jeho rýchlosť, sme museli vytvoriť modely slovenského a českého jazyka používaného v rozprávkach a modely ich zvukovej podoby,“ vysvetlil Milan Rusko z Ústavu informatiky SAV, ktorý vedie projekt.


Rozpoznávač reči sleduje, ktorú časť textu hovoriaci aktuálne číta a aplikácia spúšťa prehrávanie príslušných vopred pripravených ilustratívnych zvukov. Napríklad, ak je v texte „nad hlavami im čvirikal škovránok“, začne spievať vtáčik. Aplikácia sama prehrá zvuk v správnom čase – na správnom mieste rozprávky. Technické riešenie nevyužíva vonkajšie služby. Hlasové rozpoznávanie pracuje úplne offline a žiadne dáta ani hlas sa neposielajú na server.

Tináková dodala, že základnou podmienkou je stiahnuť si aplikáciu a potom si otvoriť jednu zo zatiaľ sto rozprávok, ktoré má aplikácia pre jednotlivé jazyky k dispozícii. Rozprávky sú roztriedené podľa veku či abecedy. Zoznam autori aplikácie pravidelne dopĺňajú novými textami aj zvukmi. Rozprávku si možno vytlačiť alebo ju čítať z mobilu.


Aplikácia je momentálne k dispozícii na Slovensku a v Českej republike, prístupná bude aj v zahraničí. Za prvé tri mesiace si ju stiahlo takmer 40-tisíc užívateľov. Dostupná je zadarmo pre mobilné telefóny s Androidom aj iOS.

Najčítanejšie