Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slováci v letnej turistickej sezóne najčastejšie cestovali do Chorvátska
Zdielať na
Noviny.sk

Slováci v letnej turistickej sezóne najčastejšie cestovali do Chorvátska

BRATISLAVA - Slováci v letnej turistickej sezóne najčastejšie cestovali do Chorvátska, za cieľovú destináciu si okrem toho vyberali aj Turecko a Bulharsko. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval riaditeľ konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí Martin Bezák. Trestné činy páchali Slováci najčastejšie v Spojenom kráľovstve, kde aj najviac žiadali o vydanie dočasných cestovných dokladov.

Slováci častejšie než vlani využívali službu dobrovoľnej registrácie pred vycestovaním do inej krajiny. V období od 15. júna do 15. septembra tak urobilo 33 143 ľudí, čo predstavuje oproti minulému roku nárast o viac ako 3000. Najčastejšie sa registrovali pri ceste do Turecka, a to 6414-krát, do Egypta 4199-krát a do Chorvátska 2893-krát. Najvyšší počet zranených Slovákov za uplynulé obdobie zaznamenali v Turecku 431.


Trestné činy Slováci najčastejšie spáchali v Spojenom kráľovstve, kde bolo zaznamenaných 383 činov. V Česku zas napočítali najviac úmrtí slovenských občanov - 199. O poskytnutie nefinančnej pomoci požiadalo 1521 občanov počas pobytu v Chorvátsku. Slovenské zastupiteľské úrady vydali 1587 náhradných cestovných dokladov, najviac v Londýne (780) a Záhrebe (95). Z iných členských krajín Európskej únie sa na slovenské zastupiteľské orgány obracajú najčastejšie Česi.

Najčítanejšie