Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
NICHOLSONOVÁ: Rómske osady na Slovensku navštívi delegácia z Bruselu na čele s eurokomisárkou Dalli
Zdielať na
Noviny.sk

NICHOLSONOVÁ: Rómske osady na Slovensku navštívi delegácia z Bruselu na čele s eurokomisárkou Dalli

BRUSEL - Rómske osady na Slovensku by mala navštíviť delegácia Európskeho parlamentu (EP) aj s dezignovanou eurokomisárkou pre rovnosť Helenou Dalli. Pre agentúru SITA to uviedla poslankyňa EP a predsedníčka výboru pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL) Lucia Ďuriš Nicholsonová (SAS/ECR). Delegácia sa má oboznámiť s tým, akým spôsobom Slovensko využívalo prostriedky na integráciu Rómov. Európska komisia už niekoľkokrát vyčítala Slovensku, že nedodržiava pravidlá EÚ týkajúce sa rovnakého zaobchádzania s rómskymi žiakmi.


Nicholsonová pre SITA uviedla, že návšteva delegácie EP podlieha ešte schváleniu, ale „zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že by delegácia mala prísť aj s eurokomisárkou". Vôľu navštíviť Slovensko podľa nej vyjadril aj dezignovaný eurokomisár pre pracovné miesta Nicolas Schmit. „Pre mňa je dôležité, aby sa prestali merať výstupy a začali sa merať výsledky. Výstupy nám o neefektívnosti jednotlivých projektov za veľmi veľa peňazí nič nepovedia,“ vysvetlila slovenská europoslankyňa skutočnosť, prečo na Slovensko pozvala delegáciu. Spresnila, že kým výstup je dosiahnutý okamžite po uvedení opatrenia (napríklad rekvalifikačný kurz, pozn. SITA), výsledok je dlhodobý efekt (počet ľudí, ktorí sa zamestnali po absolvovaní takého kurzu, pozn. SITA).


Európska komisia vyčíta Slovensku umiestňovanie rómskych detí do špeciálnych škôl alebo výhradne rómskych tried a škôl. Formálna výzva z roku 2015 podľa nej neviedla k prijatiu dostatočných opatrení na riešenie tohto problému. „Diskriminácia na školách z dôvodu etnického pôvodu je aj naďalej vážnym problémom,“ konštatovala komisia. V odôvodnenom stanovisku z októbra 2019 vyzvala Slovensko, aby dodržiavalo pravidlá EÚ týkajúce sa rovnosti. Slovensko má dva mesiace, aby reagovalo a prijalo potrebné opatrenia. Ak tak neurobí, EK to môže postúpiť Súdnemu dvoru EÚ.

Najčítanejšie