Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tempo ekonomického rastu eurozóny sa v druhom kvartáli spomalilo na polovicu
Zdielať na
Noviny.sk

Tempo ekonomického rastu eurozóny sa v druhom kvartáli spomalilo na polovicu

Rast ekonomiky eurozóny sa v druhom kvartáli spomalil a inflácia v menovom bloku oslabila. Štatistický úrad Európskej únie Eurostat v stredu informoval, že hrubý domáci produkt eurozóny počas apríla až júna medzikvartálne posilnil o 0,2 percenta. Tempo jeho rastu sa tak zmenšilo na polovicu, keďže v prvom štvrťroku hospodárstvo eurozóny medzikvartálne vzrástlo o 0,4 percenta.


Medziročná inflácia v eurozóne sa v júli spomalila na 1,1 percenta z júnovej úrovne 1,3 percenta. Inflácia je tak hlboko pod hranicou 2 percentá, ktorú si želá dosiahnuť Európska centrálna banka (ECB). Tento vývoj sa považuje za ďalší dôvod pre ECB, aby na svojom septembrovom zasadaní schválila nové menové stimuly.

Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej spomalenie rastu ekonomiky eurozóny je v súlade s očakávaniami trhu. "Na rast v eurozóne výrazne vplývajú riziká v zahraničnom obchode, a to protekcionistické opatrenia a spory, spomalenie globálneho rastu, hlavne spomalenie v Číne, nedoriešené regionálne riziká ako je brexit či napätie na Blízkom východe," uviedla analytička. Dodala, že inflácia v menovom bloku je tiež slabá. "Aj keď sa trhu práce v eurozóne darí, prenos inflačných tlakov odtiaľ je pomalší, ako centrálna banka čakala," poznamenala.

Najčítanejšie