Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tak tento čin si zaslúži vďaku! V svojom voľnom čase vyčistili od odpadu vyše 60-km úsek
Zdielať na

Tak tento čin si zaslúži vďaku! V svojom voľnom čase vyčistili od odpadu vyše 60-km úsek

GEMER / Plastové fľaše, prázdne plechovky, ale aj domáci a stavebný odpad či uhynuté zvieratá vo vreciach. Toto všetko nachádzajú dvaja Revúčania v okolí cesty z Revúcej do Popradu. Takmer 60 km úsek sa Roland s Jánom rozhodli svojpomocne vo svojom voľnom čase od smetí vyčistiť.

Kým sa okolie cesty dvaja aktivisti nerozhodli zbaviť odpadu, vyzeral pohľad na úsek veľmi žalostne. "Cestujem pravidelne medzi Popradom a Revúcou. Tak som si povedal, že prečo to vlastne nevyčistiť, lebo vyzerá to hrozne," tvrdí aktivista Ján Lopušek. "Páči sa mi naša príroda a štve ma, že všade, kde prídem, je bordel," verí aktivista Roland Januch. 

Už takmer mesiac čistia Roland s Jánom okolie ciest. Do povinnej výbavy ich ruksakov patria rukavice a vrecia na smeti. "Dnes je to štvrtý víkend, ktorý sme tomu venovali a tá cesta stále nie je 100% vyčistená," hovorí Ján Lopušek. 

Za ten čas si ich všimli aj obyvatelia obcí a miest, v okolí ktorých zbierajú smeti. Ľudia ich sami zastavujú a prejavujú im vďaku."Je to krásne a ďakujeme im a bodaj by bolo viac takých," myslí si obyvateľka Revúcej.

Svojpomocné zbieranie smetí víta aj BBSK a pomáhať začala aj revúcka samospráva. Tá dodáva rukavice a vrecia na odpad, ktorý následne aj likviduje. "Tie odpady, ktoré sa vyzbierajú, sa odnesú do zberného dvora a odtiaľ ich prevezme firma, ktorá odpad likviduje," informuje prednostka mesta Revúca Eva Kučeráková. 

Nekonečný príbeh s odpadom

Pre Jána s Rolandom je však najsmutnejšie to, že ľudia odpad vyhadzujú do prírody neustále. Zakaždým, keď okolie cesty vyčistia, o pár dní sa tam musia vrátiť znova. "Sme zlikvidovali jednu čiernu skládku odhadom asi 150 - 200 kg odpadu a o 2 týždne tam bola znova tá istá skládka," dodáva Ján Lopušek. 

Chlapcom však odhodlanie a nadšenie nechýba. Sú pripravení naše životné prostredie skrášľovať za každú cenu. Najbližšie sa Roland s Jánom chystajú vyčistiť okolie cesty z Revúcej až do Popradu, ak by ste sa ku nim chceli pridať, radi vás privítajú.

Slovensko je veľmocou v tom, v čom by nemuselo. Vo vytváraní skládok odpadu. Namiesto toho, aby sme odpad spracovali, my si ho odkladáme. Viac vo videu: 

Najčítanejšie