Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Brusel pridal ďalších Rusov na čierny zoznam v súvislosti s napätím v Kerčskom prielive
Zdielať na
Noviny.sk

Brusel pridal ďalších Rusov na čierny zoznam v súvislosti s napätím v Kerčskom prielive

Európska únia uvalila sankcie na ďalších ôsmich ruských predstaviteľov, ktorí boli podľa nej zapojení do zadržania ukrajinských lodí v Kerčskom prielive v novembri minulého roka. Rada EÚ v piatok oznámila, že ich potrestala zmrazením účtov a zákazom cestovania za "akcie podkopávajúce alebo ohrozujúce územnú integritu, suverenitu a nezávislosť Ukrajiny".


Sankcie sa týkajú ôsmich ruských vojenských predstaviteľov a veliteľov troch ruských hliadkovacích lodí. Únia uviedla, že krok je odpoveďou na "eskaláciu" situácie vo vodách pri východnej Ukrajine a "porušenie medzinárodného práva zo strany Ruska, ktoré neoprávnene použilo vojenskú silu".

Napäté vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom sa ešte viac vyhrotili 25. novembra, keď Rusi najprv napadli a následne zadržali tri ukrajinské plavidlá aj s posádkou v Kerčskom prielive pri anektovanom Kryme. Únia odvtedy v tejto súvislosti potrestala sankciami už 170 jednotlivcov a 44 spoločností či organizácií. Reštriktívne opatrenia budú platiť najmenej do 15. septembra.

Najčítanejšie