Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Farage očakáva ročný odklad brexitu
Zdielať na
Noviny.sk

Farage očakáva ročný odklad brexitu

LONDÝN - Britský europoslanec Nigel Farage, ktorý bol hlavným podporovateľom odchodu Veľkej Británie z Európskej únie v čase referenda v roku 2016, očakáva odklad odchodu krajiny z bloku o jeden rok. Po opätovnom odmietnutí dohody o brexite Farage v rozhovore pre tlačovú agentúru The Associated Press povedal, že politický chaos v Spojenom kráľovstve a nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu bránia hladkému odchodu v akomkoľvek skoršom termíne. "Buďme realisti. Ďalšia fáza rokovaní (o brexite) sa do novembra ani len nezačne. Takže by som povedal, že bude potrebný odklad o rok," povedal Farage.


Tento krok by podľa neho mohol tiež znamenať, že Británia sa zúčastní na májových voľbách do europarlamentu. V ňom Farage zastupuje britskú euroskeptickú Stranu nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorej bol dlhoročným predsedom. Medzičasom však už jej rady opustil na protest proti jej súčasnému smerovaniu.

Dolná komora britského parlamentu v utorok odmietla aj upravenú verziu dohody o vystúpení krajiny z únie, ktorú vyjednala vláda britskej premiérky Theresy Mayovej s európskymi predstaviteľmi. Mayová po hlasovaní povedala, že rozhodnutie britských poslancov "hlboko ľutuje". Zároveň potvrdila, že ďalším krokom bude hlasovanie o tom, či má Británia požiadať o odklad brexitu, ktorý je aktuálne dohodnutý na 29. marca.

Najčítanejšie