Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Švédsky premiér podporil nový zákon o súhlase s pohlavným stykom
Zdielať na
Noviny.sk

Švédsky premiér podporil nový zákon o súhlase s pohlavným stykom

ŠTOKHOLM - Švédsky premiér Stefan Löfven vyjadril podporu novému zákonu o súhlase s pohlavným stykom, ktorý by mal umožniť stíhanie páchateľov vo viacerých prípadoch znásilnenia a sexuálnych útokov. Ten hovorí, že ak osoba nevyjadrí slovami alebo skutkami jasný súhlas s tým, že má záujem o sexuálne aktivity, bude jej nútenie do nich trestným činom.

Pojem znásilnenie v súčasnosti vo Švédsku zahŕňa viacero sexuálnych prečinov, no je potrebné dokázať, že sa udiali pod hrozbou alebo násilím. Navrhovaný zákon, ktorý by mal vojsť do platnosti budúci rok, by mal však umožniť stíhanie páchateľov aj bez zjavného násilia alebo hrozby násilia.


"Malo by to byť jasné. Sex by mal byť dobrovoľný. Ak nie je dobrovoľný, je to protizákonné. Ak si tým nie ste istí, mali by ste sa ho zdržať," vyjadril sa Löfven na tlačovej konferencii. Zákon je podľa jeho slov jednou z viacerých iniciatív, ktorých cieľom je "postaviť záujmy obete na prvé miesto". Kritici síce namietali, že legislatíva nepovedie k viacerým odsúdeniam, no vláda spolu s Löfvenom trvá na tom, že jej cieľom je aj zmena spoločenských noriem. "Chceme zmeniť správanie sa spoločnosti a jej hodnoty," vyjadril sa.

Súčasťou vládneho plánu je celá séria súvisiacich opatrení, ktoré by mali zahŕňať zlepšenie podpory obetí, legislatívu proti sexuálnemu zneužívaniu a obchodu s ľuďmi alebo tiež vyššie tresty pre odsúdených. Stanovený tiež majú desaťročný plán boja proti násiliu páchanému na ženách a plánujú zaviesť elektronické monitorovacie zariadenia pre páchateľov domáceho násilia.


Zákon je čiastočne reakciou na hnutie #MeToo zamerané proti sexuálnemu násiliu a obťažovaniu, ktoré dostal do povedomia verejnosti najmä škandál okolo hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina. Toho v súvislosti so sexuálnym obťažovaním obvinili desiatky žien, čo vyvolalo vlnu obvinení voči množstvu ďalších mocných mužov po celom svete.

Najčítanejšie