Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
SOCIÁLNE: Srbi pracujúci na Slovensku dostanú viac informácií o svojich právach
Zdielať na
Noviny.sk

SOCIÁLNE: Srbi pracujúci na Slovensku dostanú viac informácií o svojich právach

Občania Srbska, ktorí na Slovensko prichádzajú legálne pracovať, budú viac informovaní o svojich právach. Po stretnutí s ministrom práce, zamestnanosti, otázok vojnových veteránov a sociálnych vecí Srbskej republiky Zoranom Dordevicom to na tlačovej besede uviedol minister práce a sociálnych vecí SR Ján Richter. "Nielen tí, ktorí dostanú súhlas od príslušného úradu práce, ale aj tí, ktorí idú na takzvanú kartu," povedal. Úrady práce na Slovensku podľa Richtera ministerstvo práce pripraví tak, aby každý občan Srbska pracujúci na Slovensku dostal písomnú informáciu v rodnom jazyku o svojich pracovných právach a povinnostiach.

"Aby vedeli komunikovať so svojím zamestnávateľom o svojich právach a povinnostiach, a ak budú nejaké problémy, vytvoríme podmienky a predpoklady pre to, aby boli prijatí na príslušnom úrade práce podľa regionálneho rozloženia, a aby im mohli byť isté veci vysvetlené, alebo aby mohli prípadne uplatniť sťažnosť, ktorá súvisí s tým, že daná firma nedodržiava Zákonník práce, či zákon o službách zamestnanosti, " tvrdí Richter.

Šéf rezortu práce a sociálnych vecí sa od svojho srbského kolegu dozvedel o rozhodnutí o odňatí povolenia na účel zamestnávania pre slovenskú firmu. "Konkrétna slovenská firma, ktorá má dcéru v Srbsku a nespĺňala zákonné podmienky pre fungovanie podľa srbskej legislatívy, mala licenciu odobratú," uviedol Richter. Srbsko dokonca podľa neho zakázalo zriaďovanie takýchto firiem na jeho území konkrétnym občanom Slovenska. "Teraz nasledujeme my, máme presné informácie, kde sprostredkovávali dovoz pracovnej sily zo Srbska a prostredníctvom inšpekcie práce a úradov práce budeme mať záujem preveriť tieto firmy," zdôraznil minister.

So srbským ministrom práce a zamestnanosti minister Richter podpísal protokol o spolupráci v oblasti práce a zamestnávania s cieľom potláčať nelegálne zamestnávanie. Ku koncu minulého mesiaca podľa Richtera na Slovensku pracovalo vyše 10,8 tisíca občanov Srbska, z toho 8,5 tisíca na základe informačnej karty, keďže vlastnia preukaz zahraničného Slováka a zvyšných 2,3 tisíca malo na prácu na Slovensku povolenie slovenského úradu práce. "Minimálne dve tretiny z celkového počtu osôb zo Srbska, ktoré tu pôsobia, sú osoby s preukazom zahraničného Slováka, ktoré nepotrebujú súhlas slovenských orgánov," upozornil.

Občania Srbska podľa Richtera pracujú najmä v Trnavskom a Nitrianskom kraji, a to predovšetkým v automobilovom a elektrotechnickom priemysle. "Vzhľadom na istú konjunktúru, ktorá v ekonomike stále ešte je, a na stav, ktorý je v súčasnosti na trhu práce, budeme potrebovať kvalifikovanú pracovnú silu," tvrdí Richter. Má záujem na tom, aby občania Srbska mali na Slovensku vytvorené vhodné pracovné podmienky a ubytovanie, a aby sa na Slovensko nevozila lacná pracovná sila.

Minister práce, zamestnanosti, otázok vojnových veteránov a sociálnych vecí Srbskej republiky Zoran Dordevic uviedol, že veľa občanov Srbska si želá pracovať v zahraničí a túto túžbu začínajú na Slovensku. Migráciu za prácou v Európe považuje na normálny jav. "Srbská vláda si praje, aby všetky procesy, ktoré s tým súvisia, zdvihla na vyššiu úroveň," povedal.


Najčítanejšie