Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prostredníctvom envirorekordu chcú vrátiť stromy do krajiny
Zdielať na
Noviny.sk

Prostredníctvom envirorekordu chcú vrátiť stromy do krajiny

Na Slovensku pripravujú vytvorenie ďalšieho rekordu, tentokrát vo výsadbe stromov. Stredisko environmentálnej výchovy Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) - Dropie pripravuje počas Medzinárodného dňa stromov 20. októbra pokus o vytvorenie slovenského envirorekordu vo výsadbe stromov na nelesných plochách v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Ostrovné lúky.


Stromy sa budú sadiť popri poľných cestách v pri obciach Čalovec, Lipové, Zemianska Olča, Okoličná na Ostrove a Brestovec v okrese Komárno. Dobrovoľníci vysadia rôzne pôvodné druhy drevín Dolného Žitného ostrova, ktoré v tejto poľnohospodárskej krajine chýbajú. Majú pritom nenahraditeľnú funkciu v ochrane pôdy pred veternou eróziou, vplyv na hospodárenie s vodou v krajine, ale aj na mikroklímu znižovaním výparu z pôdy a zvyšovaním vlhkosti. Stromy tiež zachytávajú prach a alergény a majú vplyv na prúdenie a smer vetra. „Zachovávajú rozmanitosť života v krajine a poskytujú priaznivé podmienky pre život nad aj pod povrchom pôdy,“ pozýva na akciu SAŽP. Lesnatosť v CHVÚ Ostrovné Lúky je len okolo dva až päť percent, pričom priemerná lesnatosť na Slovensku je 41 percent.

Aktivitu organizuje Stredisko environmentálnej výchovy Dropie spoločne s Bratislavským regionálnym ochranárskym združením v rámci projektu LIFE12 Ochrana vtákov v CHVÚ Ostrovné lúky. Akcia sa uskutoční v piatok 20. októbra od 9:00 do 14:00. Zapojiť sa môžu jednotlivci, samosprávy, školy ako aj rôzne organizácie a združenia. Zaregistrovať sa môžu na facebookovej stránke SEV Dropie alebo na stránke https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfRDVhhQdZcFZ4ep57qJf7_LAptMVvMWNU_--4sAXt5DJ5ZLA/viewform .

Najčítanejšie