Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Slovensko bojuje so Štrasburgom. Agentúru pre liečivá chce u nás
Zdielať na

Slovensko bojuje so Štrasburgom. Agentúru pre liečivá chce u nás

BRUSEL / Presne 114 miliónov eur stojí ročne sťahovanie europoslancov z Bruselu do Štrasburgu a späť. Na jeden týždeň sa do Francúzska z Belgicka sťahujú na zasadnutie. Spolu s nimi ich materiály, či asistenti. Neekonomické sťahovanie dlhodobo kritizujú aj samotní poslanci, ktorých to tiež dvakrát nebaví. Po brexite by sa do štrasburského sídla europarlamentu mohla presťahovať agentúra pre liečivá z Londýna. O túto významnú inštitúciu bojuje aj Slovensko.

Vyše tisíc ľudí a ešte viac materiálu sa každý mesiac presúvajú medzi Bruselom a Štrasburgom. Je to neekonomické. Jednou z možností, ktorá by to mohla zmeniť, je presun agentúry pre liečivá z Londýna do Štrasburgu. "Cestovanie do Štrasburgu vyjde europarlament na viac než 100 miliónov eur ročne," informuje europoslanec Ivan Štefanec. 

Štrasburgu sa Francúzi držia zubami nechtami. Okrem politického, to má aj ekonomický prínos. Množstvo poslancov, ich asistentov, novinárov či turistov musí niekde bývať a jesť. "Som za to, aby mal parlament jedlo sídlo. Ja si to predstaviť viem, ale francúzska vláda si to predstaviť nevie. Zdroje z parlamentného prostredia hovoria, že nový prezident Emmanuel Macron by mohol súhlasiť s výmenným obchodom. Európska lieková agentúra s takmer tisíckou zamestnancov by išla do Štrasburgu a budova by tak bola obsadená každý deň v mesiaci. "To by mohla byť náplasť, na to, že by tu nesídlil parlament," myslí si europoslankyňa Jana Žitňanská.

O agentúru liečiv má záujem aj Slovensko.  Naším plusom je, že žiadnu takúto inštitúciu u nás nemáme. Podľa eurposlancov je to jediné plus a naša vláda spí. "Už takmer 20 krajín požiadalo o túto agentúru a je tam veľká konkurencia," vysvetľuje Štefanec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy