Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Súd vo Francúzsku pozastavil zákaz nosenia burkín na plážach
Zdielať na

Súd vo Francúzsku pozastavil zákaz nosenia burkín na plážach

Zdroj: SITA

PARÍŽ / Francúzsky najvyšší súd pozastavil platnosť zákazu nosenia burkín na plážach, ktorý zaviedli takmer tri desiatky pobrežných miest a obcí.

Francúzsky najvyšší súd pozastavil platnosť zákazu nosenia burkín na plážach, ktorý zaviedli takmer tri desiatky pobrežných miest a obcí. Definitívne súdny verdikt o zákaze moslimských plaviek zakrývajúcich celé telo, ktorý kritizovali obhajcovia ľudských práv a vyvolal nezhody medzi vládnymi činiteľmi, uviedla agentúra Reuters.

Na štátnej rade, ktorá v krajine zastáva rolu najvyššieho správneho súdu, sa obrátila pobúrená moslimská obec, ktorá zákaz označila za diskriminačný. O zrušenie zákazu požiadala tiež Liga pre ľudské práva.

Členovia rady im v dnešnom verdikte dali za pravdu, keď uviedli, že zákaz "vážne a zjavne nelegálne narúša základné slobody". Rozhodnutie sa vzťahuje na jedno z letovísk na francúzskej riviére, mesto Villeneuve-Loubet. Podľa médií by však malo predstavovať precedens pre ostatné dotknuté mestá, medzi ktorými je napríklad Cannes.

Dočasný verdikt

Podľa Reuters ide o dočasný verdikt, ktorý súd vydáva v prípadoch, kedy na zvážení všetkých okolností potrebuje viac času.

Zákazy nosenia plaviek zakrývajúcich celé telo sa vo Francúzsku začali objavovať od konca júla. Od polovice augusta potom mestské úrady za ich porušovanie vyberajú aj pokuty. Tento zákaz zdôvodňujú tým, že Burkiny príliš poukazujú na príslušnosť k náboženstvu, čo odporuje laickým zásadám republiky a môže narušiť verejný poriadok v situácii, keď sa krajina spamätáva z teroristických útokov spáchaných radikálnymi islamistami.

Činitelia socialistickej vlády sú v názoroch na zákaz rozdelení. Kým prezident François Hollande sa jednoznačne nevyjadril a premiér Manuel Valls ho obhajoval, niekoľko ministrov sa pustilo do jeho kritiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy