Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V druhom kole voľby šéfa OSN skončil Lajčák predposledný, dostal dva hlasy
Zdielať na

V druhom kole voľby šéfa OSN skončil Lajčák predposledný, dostal dva hlasy

BRATISLAVA, NEW YORK / Slovenský uchádzač o post nového generálneho tajomníka OSN minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák - skončil na desiatom mieste spomedzi 11 kandidátov. V dnešnom hlasovaní ho podporili dvaja členovia BR OSN, šiesti boli proti a dvaja k jeho kandidatúre nezaujali žiadne stanovisko.

Bývalý portugalský premiér António Guterres zvíťazil aj v druhej neoficiálnej voľbe nového generálneho tajomníka OSN. V hlasovaní, ktoré sa konalo v rámci neverejného zasadnutia 15-člennej Bezpečnostnej rady OSN, dostal 11 hlasov.

Dvaja členovia hlasovali proti Guterresovi a dvaja nevyjadrili k jeho kandidatúre žiaden postoj, informovala agentúra AP s odvolaním sa na diplomatické zdroje. António Guterres vyšiel víťazne aj z prvého neoficiálneho hlasovania, ktoré sa konalo 21. júla, avšak s o niečo lepšou bilanciou. Vtedy ho podporilo 12 členov BR OSN a dvaja svoj názor nevyjadrili. 

Druhým najúspešnejším kandidátom sa stal niekdajší šéf srbskej diplomacie Vuk Jeremič, ktorý v júli skončil na treťom mieste. Z ôsmeho na tretie miesto sa dnes posunula argentínska ministerka zahraničných vecí Susana Malcorraová. Štvrté miesto patrí slovinskému exprezidentovi Danilovi Türkovi, ktorý v júli skončil druhý. Päticu najúspešnejších dnes uzatvorila generálna riaditeľka UNESCO, Bulharka Irina Bokovová, uviedla slovinská agentúra STA.

Slovenský uchádzač - minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák - skončil na desiatom mieste spomedzi 11 kandidátov. V piatkovom hlasovaní ho podporili dvaja členovia BR OSN, šiesti boli proti a dvaja k jeho kandidatúre nezaujali žiadne stanovisko. Informovala o tom na Twitteri Svetová federácia združení pre Spojené národy (WFUNA), ktorá je medzinárodnou sieťou tisícov ľudí združených v mimovládnych organizáciách, rôznymi spôsobmi podporujúcich ciele a myšlienky OSN vo viac ako sto krajinách sveta.

Ďalší kandidáti

Mandát súčasného šéfa OSN, juhokórejského politika a diplomata Pan Ki-muna, skončí po dvoch päťročných funkčných obdobiach v decembri tohto roka. Jeho nástupca sa má ujať funkcie od 1. januára 2017.

Ďalšie kolá hlasovania sa očakávajú ešte v priebehu augusta alebo septembra. Odporúčanie Bezpečnostnej rady ohľadne budúceho šéfa OSN sa očakáva na jeseň. Vybraného uchádzača bude potom formálne schvaľovať 193-členné Valné zhromaždenie OSN.

Okrem už spomínaných kandidátov sa o post šéfa OSN uchádzajú aj novozélandská expremiérka Helen Clarková, macedónsky diplomat Srgjan Kerim, čiernohorský minister zahraničných vecí Igor Lukšič, moldavská expremiérka Natalia Ghermanová a bývalá výkonná tajomníčka Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC) Christiana Figueresová z Kostariky.
Zo súboja 4. augusta oficiálne odstúpila chorvátska exministerka zahraničných vecí Vesna Pusičová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy