Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Miroslav Lajčák obhajoval svoju kandidatúru na post šéfa OSN
Zdielať na

Miroslav Lajčák obhajoval svoju kandidatúru na post šéfa OSN

NEW YORK / Organizácia Spojených národov má v súčasnej podobe všetky prostriedky na to, aby dokázala čeliť výzvam dnešného sveta. Vážnym problémom je ale neschopnosť jednotlivých aktérov chápať vzájomné odlišnosti.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý je jedným z uchádzačov o funkciu generálneho tajomníka OSN, to vyhlásil dnes v New Yorku v rámci tzv. neformálneho dialógu medzi kandidátmi a zástupcami členských krajín na pôde Valného zhromaždenia OSN.

Dialóg a kompromis

Dlhoročné pôsobenie v diplomacii Lajčáka podľa vlastných slov naučilo "riešiť spory prostredníctvom dialógu a kompromisu". "Taktiež som pochopil, že v dnešnom zložitom svete máme jeden vážny problém: nenačúvame dostatočne jeden druhému. Alebo načúvame, ale nepočujeme. Alebo počujeme, ale nechceme chápať," povedal slovenský kandidát na úvod svojho vystúpenia v newyorskom sídle OSN.

"Každá krajina, ktorú tu reprezentujeme, je jedinečná. Rovnako ako aj každý problém vo svete... Sú však princípy, ktoré sú univerzálne. Starať sa, rešpektovať, komunikovať, kooperovať, robiť kompromisy," vyjadril sa Lajčák, ktorý vyzdvihol, že bol svedkom "mnohých tektonických zmien" v strednej Európe za posledných 25 rokov. Práve táto skúsenosť mu "pomohla pochopiť mnohé o svete".

Obhajoba kandidatúry

Lajčák obhajoval svoju kandidatúru na post šéfa svetovej organizácie "priamou a aktívnou účasťou na premene politickej, ekonomickej a sociálnej reality v Európe po skončení studenej vojny, tak doma, ako aj v zahraničí". Spomenul pritom svoje niekoľkonásobné pôsobenie v krajinách bývalej Juhoslávie ako zástupcu medzinárodného spoločenstva.

Na otázky z radov verejnosti ohľadne pracovnej náplne diplomatov sa podľa šéfa slovenskej diplomacie zvykne odpovedať, že "sa snažia udržiavať mier vo svete". "Avšak môžeme byť naozaj spokojní s našimi výsledkami? Isto, zatiaľ sme sa dokázali vyhnúť tretiemu globálnemu konfliktu, ale nedokázali sme predísť hrôzam v Rwande, Srebrenici alebo Sýrii a zastaviť ich," konštatoval Lajčák s tým, že vzhľadom na aktuálne hrozby dnešný svet nie je bezpečnejší ako pred "desiatimi, dvadsiatimi či tridsiatimi rokmi".

Najuniverzálnejšia a najrelevantnejšia organizácia

Lajčák odmieta pripisovať OSN zodpovednosť za uvedený stav a považuje ju za "najuniverzálnejšiu a najrelevantnejšiu organizáciu na tejto planéte", ktorej verí a želá si, aby bola ešte úspešnejšou, efektívnejšou a rešpektovanejšou.

"Systém OSN má všetko potrebné - inštitúcie, normy, know-how. Sú kapacity, ľudské zdroje, mozgy a ruky. Ale možno tento systém nie je adekvátne nastavený, aby bol schopný riešiť dnešné výzvy spôsobom, aký sa od nás očakáva," zhodnotil slovenský kandidát, ktorý chce v prípade zvolenia za generálneho tajomníka klásť dôraz na to, ako "robiť veci lepšie" a prispôsobiť fungovanie OSN, aby z nej bolo možné "získať viac".

Lajčák v New Yorku pripomenul svoju kandidátsku víziu predloženú OSN v písomnej forme a vymenoval štyri oblasti, ktorým pripisuje osobitnú dôležitosť: predchádzanie konfliktom a mediácia, rozvojová pomoc, presadzovanie ľudských práv a medzinárodného práva, a zabezpečenie efektívneho fungovania samotnej OSN.

Pod paľbou otázok

Minister zahraničných vecí v rámci dialógu odpovedal na početné otázky prítomných zástupcov pri OSN, z ktorých väčšina vystupovala v mene viacerých krajín. Tie sa týkali najrôznejších problémov vo fungovaní OSN, ako je geografická či rodová nerovnováha v jej štruktúrach, ale aj aktuálnych otázok svetovej politiky vrátane terorizmu, migračnej krízy alebo plnenie rozvojových cieľov.

"Muži preukázali, že sú dobrí pri bojovaní vo vojnách, ale ženy sú oveľa lepšie pri tvorbe mieru," povedal Lajčák na margo požiadavky na zvýšenie podielu žien v štruktúrach OSN. Zdôraznil, že v rámci jeho slovenského rezortu je ženami obsadená polovica postov. "Je to normálne, pretože polovica svetovej populácie sú ženy."

Prezentácia vhodných kandidátov

Čo sa týka dosiahnutia zodpovedajúceho stavu v OSN, Lajčák pripísal členským štátom zodpovednosť za prezentovanie vhodných kandidátok.

"Povedal by som, že môj život je najlepším dôkazom mojej nestrannosti. Nikdy som neprijal rozhodnutie, s ktorým by som nebol sám spokojný," odpovedal Lajčák na otázku ohľadne jeho spôsobilosti vykonávať predmetnú funkciu.

V rámci svojich odpovedí sa tiež vyslovil za užšiu spoluprácu OSN s regionálnymi organizáciami, pretože majú zvyčajne lepšie predpoklady na to, aby "slúžili konkrétnym potrebám" v daných častiach sveta.

"Potrebujeme komplementárnosť. Potrebujeme byť skôr partermi, než konkurentmi. A určite sa musíme vyvarovať podvojnosti našej činnosti, pretože si nemôžeme dovoliť takýto luxus," povedal.

Najväčšie hrozby

"Terorizmus a násilný extrémizmus sú jednou z najväčších hrozieb, ktorým dnes čelíme, a pravda je taká, že nie sme (v tomto smere) veľmi dobre vybavení, pretože sme zvykli budovať naše inštitúcie tak, aby čelili jasnému, viditeľnému nebezpečenstvu. Terorizmus je neviditeľný a anonymný, môže udrieť kedykoľvek a kdekoľvek, a my musíme prispôsobiť systém našich inštitúcií, aby to boli schopné odrážať a neboli len v režime reakcie," upozornil slovenský kandidát. Čo sa týka predchádzania extrémizmu požaduje kladenie zvýšeného dôrazu vo svete na prístup ku vzdelávaniu.

Svoju kandidatúru na post generálneho tajomníka OSN oficiálne prezentovali zástupcovia 11 krajín. Meno nástupcu dosluhujúceho šéfa svetovej organizácie Pan Ki-muna by sa mala svetová verejnosť dozvedieť v októbri tohto roka. Termínom nástupu v poradí už deviateho generálneho tajomníka je 1. január.

Téme sa venoval Dárius Haraksin:

Najčítanejšie správy