Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Tenisový lakeť, futbalové koleno a najnovšie mobilový palec. Majú ho už deti
Zdielať na

Tenisový lakeť, futbalové koleno a najnovšie mobilový palec. Majú ho už deti

Nielen psychológovia, ale aj ortopédi a algeziológovia už varujú pred tým, že deti to s mobilmi a tabletmi preháňajú. A veľmi často trpí ich palec. V zahraničí odborní lekári dokonca podľa počítačovej hry pomenovali aj konkrétnu diagnózu. Na rodičov apelujú tiež psychiatri: Prvou závislosťou mladých vraj už nie je fajčenie, ale virtuálny život.

Psychiatri majú jednoduché vysvetlenie na to, prečo a ako obmedzovať deťom prístup k mobilom a tabletom. Netreba v nich pestovať žiadnu závislosť a tak, ako deťom nedovolíme jesť nonstop čokoládu, nemali by mať nonstop v ruke ani mobil. No problémy pri závislosti na mobilných zariadeniach nie sú len psychického charakteru. Počítače, tablety a mobily začínajú niektoré deti používať skôr, než sa naučia rozprávať.

Preťažovanie palca, ukazováka či opakované stláčanie hernej konzoly má svoju daň. Ortopédi evidujú viacero prípadov ročne, keď sú problémy deti už také, že s nimi musia navštíviť odborného lekára. Veková hranica hráčov, možno až patologických, sa posúva už do základných škôl.

V zahraničí majú na tieto problémy dokonca novú terminológiu, syndróm sa nazýva hráčsky palec alebo nintendoitída, čiže zápal spôsobený opakovaným stláčaním gombíkov. Trpí aj krčná chrbtica, pretože hlava je stále v rovnakom uhle, aby mohla sledovať mobil či tablet. Nepozornosť či problémy so spánkom sú ďalším problémom, ktoré môže malým deťom spôsobiť časté používanie tabletov. A ak nechcete, aby sa stali závislé vaše deti, obmedzte mobil aj vy.

Zdielať na

Súvisiace články