Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pri útoku na mešitu zomrelo šesť ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Pri útoku na mešitu zomrelo šesť ľudí

QUEBEC / Pri nedeľňajšom útoku na islamské kultúrne centrum v Quebecu na východe Kanady zomrelo podľa vyšetrovateľov šesť ľudí a ďalších osem bolo zranených. Polícia v pondelok oznámila, že útok vyšetruje ako teroristický čin a že zatkla dvoch podozrivých. Kanadský premiér Justin Trudeau označil čin za "teroristický útok na moslimov" a vyjadril sústrasť pozostalým tohto "zbabelého činu".

Hovorkyňa quebeckej polície Christine Coulombe povedala, že zomrelo šesť ľudí vo veku 35 až 70 rokov. Niektorí zo zranených sú podľa jej slov vo vážnom stave. V čase útoku bolo v mešite 39 ľudí. Riaditeľ mešity Mohamed Yangui uviedol, že sa útok odohral v časti vyhradenej pre mužov. On sám na mieste v čase činu nebol, ale telefonoval s ľuďmi, ktorí sa večernej modlitby zúčastnili. Motív činu zatiaľ nie je známy. Podľa svedkov mali na tvárach lyžiarske kukly. Mešita v Quebecu sa stala terčom vandalov aj minulý rok, keď k jej vchodu niekto umiestnil prasaciu hlavu.

Za teroristickým útokom na mešitu v kanadskom meste Québec, ktorého motív stále nie je jasný, bola údajne dvojica zadržaných podozrivých, Alexander Bissonnet a Mohamed Khadira. Tieto mená zverejnilo internetové vydanie novín Globe and Mail s odvolaním sa na nemenované justičné zdroje, avšak oficiálne miesta budú môcť mená zverejniť až po prípadnom vznesení žaloby.

Jeden z ozbrojencov skončil v rukách polície na mieste činu, druhý síce najskôr z miesta činu ušiel na motorovom vozidle, avšak neskôr sa dobrovoľne vzdal polícii. Podľa oficiálne nepotvrdených informácií Montreal Gazette a televízie CBC ide údajne o študentov miestnej univerzity Laval, v jednom z prípadov o muža marockého pôvodu.

Nedeľný útok sa stal niekoľko dní potom, čo americký prezident Donald Trump podpísal príkaz vstupu migrantov z krajín, s ktorými je spojená hrozba terorizmu. Kanadský premiér Trudeau na to cez víkend reagoval vyhlásením, že susedná Kanada utečencov víta a nerieši ich vyznanie.

Newyorský starosta Bill de Blasia po útoku v Quebecu povedal, že New York sprísni bezpečnostné opatrenia v okolí mešít. "Všetci Newyorčania by mali byť bdelí. Ak si niečo všimnete, oznámte to. Naše modlitby dnes smerujú k ľuďom v meste Quebec, musíme držať spolu," povedal de Blasia.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy