Jasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
ROZHOVOR: Slovenský pilot zažil 11. september na vlastnej koži
Zdielať na
Zahraničie

ROZHOVOR: Slovenský pilot zažil 11. september na vlastnej koži

Už zajtra uplynie presne desať rokov od nezabudnuteľného teroristického útoku na Spojené štáty. Presne 11. septembra 2001 letel do USA aj slovenský vládny špeciál. Joj-ka sa na desiate výročie pádu Dvojičiek rozhodla spojiť s pilotom tohto lietadla Viliamom Polnišerom. Porozprával nám aj o chlade smrti, ktorý pocítila celá posádka.

11. septembra 2001 sa Amerikou šíril strach. Na známe Dvojičky zaútočili teroristi. USA uzavreli vzdušný priestor. Práve vtedy však bolo vo vzduchu aj lietadlo zo Slovenska. Išlo o vládny špeciál s delegáciou, ktorý pilotoval Viliam Polnišer. Posádka pred štartom nič netušila.

Slovenské lietadlo smerujúce do Severnej Ameriky pocítilo problémy až pri prelete nad Grónskom. Vtedy dostali informáciu, že vzdušný priestor sa uzatvára. Bolo im jasné, že k takýmto krokom sa pristúpi až vtedy, ak ide o vojnový stav.

Špeciál zo Slovenska bolo jediným civilným lietadlom vo vzdušnom priestore USA a Kanady. Posádka si vydýchla až po pristátí. Pocity, ktoré vo vzduchu prežívala, sú desivé. Pilot Viliam Polnišer ich zažil na vlasnej koži a porozprával nám ich. Pozrite si VIDEO! 

TV JOJ

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy