Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Našli vyše dvadsať rokov strateného horolezca. Pohltil ho ľadovec
Zdielať na

Našli vyše dvadsať rokov strateného horolezca. Pohltil ho ľadovec

Zdroj: TASR

LIMA / Horskí záchranári a policajti našli v peruánskych Andách telo amerického horolezca, ktorý bol nezvestný od roku 2002.

​Dobre zachované telesné pozostatky horolezca našli v piatok (5. júla) v nadmorskej výške 5200 metrov pod vrcholom najvyššej peruánskej hory Huascarán (6768 metrov nad morom). Spolu s plnou horolezeckou výbavou, ako aj vodičským preukazom a cestovným pasom na meno William Stampfl, uviedla miestna polícia. Stampfl pravdepodobne zahynul pri lavíne pred viac ako 20 rokmi.

Ľadovce v Peru sa topia a odhaľujú svoje tajomstvá

"Ľadovce v peruánskych horách sa postupne roztápajú už približne desať rokov," povedal Edson Ramírez, strážca Národného parku Huascarán. "To, čo bolo pred rokmi pochované, teraz vychádza na povrch," dodal.

Podľa odhadov sa v Peru nachádza celosvetovo až 68 percent tropických ľadovcov. Peruánska vláda vlani v novembri uviedla, že krajina prišla za posledných šesť desaťročí v dôsledku zmeny klímy až o 56 percent svojich tropických ľadovcov. Mnohé z nich ležia v pohorí Cordillera Blanca, ktoré každoročne láka tisíce horolezcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy