Jasno
28°
Bratislava
Adolf
17.6.2024
Živelná katastrofa zabila stovky ľudí, zasypalo šesť dedín
Zdielať na

Živelná katastrofa zabila stovky ľudí, zasypalo šesť dedín

PORT MORESBY / Vyše 670 ľudí zahynulo pri rozsiahlom zosuve pôdy v Papua Novej Guinei, odhaduje Medzinárodná organizácia pre migráciu. Zavalených bolo na 150 domov.

Viac ako 670 obetí si pravdepodobne vyžiadal masívny zosuv pôdy v Papue-Novej Guinei v nedeľu 26. mája. Vyplýva to z odhadov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) zverejnených v nedeľu, informuje TASR na základe správy agentúry AP. 

Zosuv zasiahol v piatok šesť dedín v odľahlej časti provincie Enga. K nešťastiu došlo nadránom, keď väčšina dedinčanov spala. Serhan Aktoprak, vedúci misie IOM v Papue-Novej Guinei, povedal, že evidovaný počet obetí vychádza z výpočtov predstaviteľov dediny Yambali a provincie Enga, podľa ktorých zosuv pôdy zasypal viac ako 150 domov. Úrady sa pôvodne domnievali, že pôda zasypala 60 domov.

Podľa odhadov bolo zasypaných viac ako 670 ľudí, uviedol Aktoprak pre AP. Miestni predstavitelia v piatok informovali, že o život mohlo prísť viac ako 100 ľudí. Záchranári zatiaľ našli päť mŕtvych tiel a nohu šiestej obete. Vzdali sa však nádeje, že pod šesť až osem metrovou vrstvou pôdy a sutín nájdu preživších, povedal Aktoprak. Vláda tichomorského ostrovného štátu zvažuje, či požiada o väčšiu medzinárodnú podporu. 

Malebná ale nie moc rozvitá 

Papua-Nová Guinea je tichomorský ostrovný štát, kde žije približne 10 miliónov ľudí. V odľahlých a často neprístupných oblastiach súostrovia žijú stovky kmeňov pôvodných obyvateľov. Krajina má bohaté náleziská nerastných surovín, ale v hospodárskom raste a životnej úrovni zaostáva za susednými štátmi. Má súčasne jednu z najvyšších mier kriminality na svete a vyznačuje sa politickou nestabilitou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy