Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovák, čo prežil zemetrasenie. Japonsko je krajinou smetí
Zdielať na

Slovák, čo prežil zemetrasenie. Japonsko je krajinou smetí

Celá krajina je na nohách. Ostala z nej totiž len neuveriteľná masa smetí a odpadu. Takto popisuje situáciu v krajine vychádzajúceho slnka uznávaný slovenský huslista Henri Tatár, ktorý prežil japonskú katastrofu na vlastnej koži. Zaujímavo nám porozprával o spomienkach, ktoré mu z mysle nikdy nevymiznú...

Henri Tatár žije v Japonsku už 12 rokov. Ale až udalosti z 11. marca tohto roka ho priviedli späť na Slovensko. Na vlastnej koži totiž prežil jedno z najsilnejších zemetrasení a tsunami ho minulo len o vlások. Ale až atómová elektráreň Fukušima ho primäla Japonsko opustiť. A tak je aj s rodinou a deťmi opäť doma.

"Veľa správ prišlo ľuďom až veľmi neskoro... Na niektorých miestach sa evakuačná zóna stále zväčšuje, niekde namerali radiáciu viac, niekde menej. Všetci ako keby zaspali. Neskoro reagovali aj univerzity, výsledky ich meraní by mali byť známe až v auguste," popisuje kriticky situáciu ohľadne informovanosti verejnosti. "Celá Japonsko je stále na nohách, je tam armáda, polícia. Odpratávajú odpadky, kusy stien, domov. Je to neuveriteľná masa smetí a odpadu."

Najšokujúcejšie pre Tatára boli však dlhé sekundy čakania, kým otrasy 11. marca pominú. "Nedalo sa ani stáť na mieste, ani uniknúť zo sály," popisuje chvíle, ktoré zo začiatku považoval za normálne. Ľudia sú totiž na zemetrasenie zvyknutí. "Po 30-tich sekundách sa však všetko rozhýbalo ešte silnejšie a ľudia začali kričať."

Ani o tsunami najskôr nevedel, až kým sa neskôr nedozvedel, že ho minulo len o osem kilometrov. Útržkovité informácie, ktoré však napokon dostávali o stave vo Fukušime, urýchlili rozhodnutie Henriho Tatára a s rodinou okamžite vycestoval.

Sám sa však do Japonska vrátil, aby na kameru nakrútil, ako sa krajina spamätáva z nezabudnuteľnej hrôzy. A veľmi zaujímavo nám o tom porozprával. Pozrite si ROZHOVOR!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy