Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
VIDEO: V Belfaste to vrie! Postrelili fotografa
Zdielať na

VIDEO: V Belfaste to vrie! Postrelili fotografa

Boje medzi katolíkmi a protestantmi pokračovali v Belfaste v noci z utorka na stredu. Polícia, na ktorú bojovne naladené skupiny útočili zápalnými fľašami, použila proti nim vodné delá. Vo väčšinovo protestantskom východnom Belfaste sa zišlo približne 700 ľudí.

Dvaja ľudia utrpeli v najhorších násilnostiach v posledných rokoch popáleniny. Polícia tvrdí, že z katolíckej časti mesta zazneli aj výstrely. Fotograf pracujúci pre tlačovú agentúru BPA utrpel strelné poranenie nohy.

Násilnosti vypukli v pondelok po útokoch protestantov na domy v katolíckej časti mesta. Miestni predstavitelia z útokov vinia protestantské gangy podporujúce britskú vládu v Severnom Írsku. V pondelok hospitalizovali dvoch ľudí so strelnými poraneniami.

Britská vláda pokladá obnovený výskyt zbraní v Belfaste za znepokojujúci, pretože väčšina ľudí zapojených do náboženských nepokojov trvajúcich tri desaťročia, ktoré sa skončili mierovou dohodou v roku 1998, sa svojich zbraní zbavila.

Napätie medzi katolíkmi a protestantmi v Severnom Írsku sa vždy zvýši pred 12. júlom, keď si desaťtisíce členov Oranžského rádu pripomínajú pochodom po Belfaste výročie víťazstva protestantského kráľa nad katolíkmi v roku 1690.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy