Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
VIDEO: Nový Zéland zasiahlo silné zemetrasenie!
Zdielať na

VIDEO: Nový Zéland zasiahlo silné zemetrasenie!

Novozélandské mesto Christchurch, ktoré vo februári zažilo jedno z najničivejších zemetrasení v krajine za posledné roky, zasiahla v pondelok séria nových otrasov. Americký Úrad pre geologický prieskum (USGS) odhadol magnitúdu najsilnejšieho zo série otrasov na 6,0.

Otrasy, z ktorých najsilnejšie boli len o tri desatiny slabšie než pri ničivom zemetrasení vo februári, spôsobili zrútenie jednej budovy, desiatky tisíc domácností odstrihli od elektriny a vyžiadali si evakuáciu niekoľkých tisíc obyvateľov. Podľa predbežných informácií však zemetrasenia nikoho nezabili.

Ľudia v zmätku opúšťali domovy, zrútil sa kostol, z ktorého trosiek sa podarilo zachrániť dve osoby. Podľa agentúry Reuters spadol tiež vedľajší dom. Z okolitých kopcov sa do obývaných častí zosunulo množstvo kameňov.

K zemetraseniam prišlo v pondelok nadránom miestneho času, pričom ich epicentrum sa nachádzalo 14 kilometrov od Christchurchu, druhého najväčšieho mesta na Novom Zélande. Polícia potvrdila zrútenie jednej budovy v centre mesta, z ktorého veľká časť je stále zničená a neprístupná.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy