Jasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
O nohy prišla pri ruskom raketovom útoku. Yana odbehla jeden z najznámejších maratónov na svete
Zdielať na

O nohy prišla pri ruskom raketovom útoku. Yana odbehla jeden z najznámejších maratónov na svete

BOSTON/ĽVOV/KRAMATORSK / Hoci prišla o obe nohy, bežala na jednom z najznámejších maratónov na svete. Na športových protézach v týchto dňoch zabehla 5 kilometrov v Bostone. Dievčaťu z ocele – ako ju zvyknú prezývať, zmenil život raketový útok na vlakovú stanicu v Kramatorsku pred dvoma rokmi. Tento rok oslavuje 13. narodeniny. S Yanou Stepanenko sa stretol štáb TV JOJ.

V živote toho zvládla už tak veľa. Yana Stepanenko prišla o obe nohy pri ruskom raketovom útoku na vlakovú stanicu Kramatorsk. "Keď som sa prvýkrát postavila na protézy, bolo to veľmi ťažké, nezvyčajné, necítila som zem," opísala v decembri minulého roku Yana Stepanenko.

​Kým vtedy sa jej zdalo, že už nikdy nebude chodiť, teraz - po dvoch rokoch zabehla na protézach 5 km na bostonskom maratóne. Bola to nielen jej osobná výzva, no beh mal aj ďalší rozmer. "Mám dobročinný cieľ – zbieram peniaze na nové protézy pre zraneného obrancu Ukrajiny Oleksandra Riazného. Veľmi chcem, aby tiež mohol behať presne tak, ako ja," priblížila Yana.

Na najstarší maratón na svete trénovala v centre Unbroken a na cyklistickej trati štyrikrát do týždňa. Podľa mamy, ktorá pri útoku taktiež prišla o nohu, je Yana veľkou inšpiráciou pre ľudí s podobným osudom.

Nielen Yana, ale aj stovky ďalších Ukrajincov, ktorí prišli o končatiny, nachádzajú profesionálnu starostlivosť v tomto rehabilitačnom centre v Ľvove. Tím protetikov tu bojuje vo vlastnej vojne. Od začiatku ruskej agresie pomohli už viac ako 80 tisícom pacientov a vykonali vyše 10-tisíc chirurgických zákrokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy