Oblačno
16°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Pri ruskom meste sa pretrhla hrádza: Obyvateľov evakuovali
Zdielať na

Pri ruskom meste sa pretrhla hrádza: Obyvateľov evakuovali

Zdroj: Noviny.sk

MOSKVA / Pri meste Orsk v Orenburskej oblasti sa pretrhla hrádza a hrozí zaplavenie asi 4 000 domov, v ktorých žije na 10 000 ľudí. Z ohrozených miest sa začala evakuácia, uviedla dnes štátna tlačová agentúra TASS.

Pretrhnutá hrádza nebola vodohospodárskym dielom, ale slúži na reguláciu rieky, ktorá mestom preteká, poznamenal list Kommersant na svojom webe a pripomenul, že záplavy sužujú celý región. "Obyvateľov mesta evakuujú z domov, ktoré sú v záplavovej oblasti," citovala agentúra zástupcov záchranných zložiek.

V meste platí núdzový stav

Ešte pred pretrhnutím hrádze úrady odporučili obyvateľom niekoľkých ulíc, aby si vzali doklady a odobrali sa do dočasných ubytovní. Na mieste sú aj záchranári z Moskvy a Permu. Záchranári sa spolu s pracovníkmi komunálnych služieb snažia za pomoci techniky znovu utesniť a spevniť pretrhnutú hrádzu, uviedlo ministerstvo pre mimoriadne udalosti.

Ohrozených je množstvo ľudí

V Orsku, druhom najväčšom meste oblasti, žije podľa dostupných údajov asi 190 000 ľudí. Mesto sa nachádza asi 100 kilometrov juhovýchodne od južného cípu pohoria Ural a preteká ním rieka Ural, ktorá delí aglomeráciu na Nové mesto, nachádzajúce sa v Európe, a Staré mesto, ktoré je už v Ázii. Asi 15 kilometrov južne od mesta je hraničný priechod s Kazachstanom.

V Orenburskej oblasti, kde prudko stúpli hladiny tokov, je zaplavených 1825 obytných domov v 95 obciach. V noci na štvrtok sa prietok vody z Iriklinskej vodnej nádrže na rieke Ural zvýšil z 890 na 1672 metrov kubických za sekundu. V celej oblasti platí núdzový stav, dodal Kommersant.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy