Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Unikátna transplantácia: V Indii prišili mužovi ženské ruky
Zdielať na

Unikátna transplantácia: V Indii prišili mužovi ženské ruky

NAÍ DILLÍ / Mužovi (45), ktorý prišiel pred tri a pol rokmi po zrážke s vlakom o obe ruky, transplantovali v indickom Naí Díllí nové končatiny. Bola to prvá takáto transplantácia v krajine. Ruky, ktoré mu prišili, pochádzali od ženy po mozgovej smrti.

Operácia trvala plných dvanásť hodín. Chirurgovia museli počas nej spojiť každú tepnu, sval, šľachu či nerv. Nové ruky muž získal od bývalej riaditeľky školy. "Zosnulá darovala svoje orgány. So súhlasom rodiny sme preto okamžite využili jej ruky," uviedol plastický chirurg S. S. Gambhir. 

Darkyni pre ďalších pacientov odobrali aj rohovky, obličku a pečeň. Jej blízki všetky kroky posvätili. Dobre totiž poznali jej postoj. "Často nám hovorila o tom, aké je dôležité darovať po smrti orgány. Povedala nám, že je pripravená na tento krok, ak zomrie. Preto sme s transplantáciou súhlasili," priblížila Lalita Grover, sestra darkyne rúk.

Hoci muža z nemocnice už prepustili, jeho rekonvalescencia sa prakticky len začína. Podľa lekárov potrvá pár mesiacov, než sa nervy v rukách zotavia a on v nich získa plný cit. Ubezpečili ho, že po čase mu na nich začnú rásť aj chlpy, hoci ruky pochádzajú od ženy. Do konca života však bude musieť užívať lieky na potlačenie imunity.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy