Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Za jedenásť mŕtvol príde odveta, sľubuje diktátor Lukašenko!
Zdielať na

Za jedenásť mŕtvol príde odveta, sľubuje diktátor Lukašenko!

Najmenej jedenásť obetí a vyše sto zranených ľudí. To sú predbežné údaje o explózii, ku ktorej došlo večer v preplnenom metre. Na stanici po nej nastalo davové šialenstvo...

K výbuchu došlo v bieloruskej metropole Minsk päť minút pred šiestou večer miestneho času (16:55 SELČ) Podľa agentúry Interfax bolo na stanici metra množstvo ľudí v šoku, záchranári odnášali zranených. Tých je podľa posledných informácii 126, zomrelo minimálne 11 ľudí! Nedá sa vylúčiť, že obete ešte budú pribúdať.

Na miesto zakrátko po explózii prišlo množstvo policajtov, hasičov aj záchranárov. Zo stanice metra v centre hlavného mesta v šoku a s neutíchajúcim vreskom utekal zúfalý dav cestujúcich.

Zatiaľ sa nevie, čo výbuch zapríčinilo. Podľa očitých svedkov z vchodu vedúceho k stanici bolo vidno vychádzať kúdole dymu. Explózia podľa predbežných informácií bola mimoriadne tichá a pripomínala buchnutie zátky od šampanského. Nenarušila statiku metra a nezablokovala premávku. Výbuch sa zrejme odohral v poslednom vozni súpravy. Nešťastie sa stalo na stanici Októbrová, ktorá patrí k najväčším prestupiskám. 

Bieloruský režim posledného európskeho diktátora Alexandra Lukašenka chystá tvrdú reakciu. "Nevylučujem, že tento 'dar' nám poslal niekto z vonku. Ale musíme sa pozrieť aj do vlastných radov," vyhlásil prezident a zároveň si položil rečnícke otázky: "Kto získa tým, že zničí pokoj a stabilitu v našej krajine?! ...Kto nemá rád stabilné Bielorusko?!"

Príslušníkom tajnej služby KGB prezident nariadil, aby krajinu "prevrátili hore nohami" a našli páchateľov udalosť zatiaľ oficiálne nekomentoval. K explózii došlo iba 100 metrov od jeho sídla. Za tragédiou môžu stáť teroristi, nehoda ale nedajú sa však vylúčiť ani mocensko-politické motívy.

reuters

reuters

reuters

reuters

isifa

sita

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy