Oblačno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Technikom ide o život. Radioaktívna voda ich môže zabiť
Zdielať na
Zahraničie

Technikom ide o život. Radioaktívna voda ich môže zabiť

Desivé následky nešťastia v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima sa stále predierajú na povrch. V mori neďaleko atómky experti namerali rekordné množstvá rádioaktívneho izotopu jódu!

Je ho až o 3355-krát viac, ako povoľujú tamojšie normy. Ide tak o doteraz najvyššiu nameranú hodnotu v okolí elektrárne poškodenej nedávnym zemetrasením a cunami.

O vysokom množstve rádioaktívneho jódu v morskej vode noviny.sk informovali už cez víkend, keď jeho úroveň prekračovala bezpečný limit 1850-krát. Japonskí predstavitelia však vylúčili, že by to predstavovalo bezprostrednú hrozbu pre podmorský život alebo rybolov.

Morské prúdy podľa odborníkov rádioaktívne častice rozptýlia a kontamináciu tak zmiernia. Koncentrácia rádioaktívneho jódu 131 sa tiež každých osem dní zníži o polovicu, keďže má osemdňový polčas rozpadu. Z elektrárne však stále uniká vysoko kontaminovaná rádioaktívna voda do podzemného údržbárskeho tunela. Pri reaktore 2 bola nameraná radiácia 1 sievert na m2 vodnej hladiny. Stráviť tam niekoľko hodín znamená smrť, zasahujúcim technikom tak môže ísť o život.

isifa

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy